“Román-magyar győzelemnek” értékelte a román sajtó csütörtökön “a két fél józan kompromisszumaként” Budapesten Orbán Viktor magyar és Adrian Nastase román kormányfő által a magyar kedvezménytörvényről aláírt egyetértési nyilatkozatot.

A legolvasottabb román napilapnak tartott és tömegpéldányszámban megjelenő Evenimentul Zilei tárgyszerűnek és mérvadónak tekintett politikai elemzője és kolumnistája Román-magyar győzelem című vezércikkében így értékelte a két miniszterelnök kézjegyével a múlt szombaton ellátott dokumentumot:

“Az egyetértési nyilatkozat aláírásával Orbán Viktor kormánya fontos ütőkártyát nyert. Bebizonyította, hogy egy rendkívül kényes kérdésben: egy szomszédos országgal kialakult nézeteltérésben ha nem is feltétlenül a hagyományos magyar büszkeség jegyében, de az Európai Unió szellemében tudott viselkedni. Annak az EU-nak a szellemében, melyhez Magyarország néhány évvel közelebb van, mint Románia. S mi is nyertünk. Mindenekelőtt bizalmat és tárgyalási tapasztalatot. Sőt, mi több: megoldottunk egy, a románok számára nagyon érzékeny kérdést. A két kormányfő által Budapesten szombaton aláírt dokumentum megfosztja a hibbant nacionalizmust egyik fontos témájától. De mindezeken túl, az egyetértési nyilatkozat bizonyítéka annak, hogy Románia és Magyarország két olyan ország, amelyek nem történelmi, hanem modern európai elvek szellemében élik meg szomszédságukat.”

Továbbra is napirenden tartották az egyetértési nyilatkozatot más román napilapok is. Az Adevarul, a Curierul National, a Cotidianul és más országos terjesztésű újságok a többi között ismertették Sógor Csabának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei szenátorának a nyilatkozatát. Egy román hírügynökségnek nyilatkozó RMDSZ-szenátor kiemelte: meggyőződése, hogy az aláírt egyetértési nyilatkozattal mindkét ország kormánya elégedett lehet, hiszen egyik is, másik is tett engedményeket. Sógor Csaba véleménye szerint a kedvezménytörvény “a legliberálisabb törvény a Kárpát-medencében”, s a Budapesten aláírt egyetértési nyilatkozat a többi között kiszorítja a román állampolgárok magyarországi feketemunkáját.

A román nacionalizmus szócsöveiként számon tartott Jurnalul National és a Curentul viszont elsősorban a magyarországi ellenzéki pártok és ellenzéki lapok által az egyetértési nyilatkozattal szembeni állásfoglalását idézték. A magyarországi ellenzéki bírálatokat idézve ezek az újságok azon örvendeztek, hogy “Adrian Nastase román kormányfőnek sikerült a két ország közötti nézeteltérést kikapcsolni és a kedvezménytörvényt a magyar belpolitikai csatározások témájává változtatni”.