Német sajtóértesülés szerint a NATO november végén tartandó prágai csúcstalálkozóján hét kelet-európai állam fog meghívást kapni a szervezetbe.

A Berliner Zeitung hétfőn közölt brüsszeli információja szerint döntés ugyan még nem született, ám NATO-diplomaták egyértelműen “nagycsoportos” bővítésre számítanak. Úgyszólván bizonyosra vehető, hogy az atlanti szervezet a tagjai közé fogadja Szlovákiát és Szlovéniát, továbbá a három balti államot. Valószínűnek tartják a diplomaták, hogy meghívást kap a NATO-ba Bulgária és Románia is; utóbbi két ország tagságát többek között Törökország és Franciaország szorgalmazza.

A német fővárosi lap szerint tavaly szeptember 11. óta módosult a NATO-tagok viszonya a bővítéshez. Ennek nyomán háttérbe szorult az a megfontolás, milyen katonai előnyökkel jár új tagok befogadása. Ehelyett “általános politikai megfontolások” kerültek előtérbe. Vonatkozik ez az Egyesült Államokra is, amelynek kormánya a terrorizmus ellen vívott harc szempontjából különös súlyt helyez megbízható koalíciókra. – Washingtonban is már csak az a kérdés, hogy öt vagy hét új tag csatlakozhat-e a NATO-hoz – idézett a Berliner Zeitung egy magas rangú brüsszeli diplomatát.

NATO-körök véleménye szerint a bővítés tervezését megkönnyíti az Egyesült Államok és Oroszország között tapasztalható közeledés. Moszkva ugyan továbbra is fenntartásokat táplál az egykori szovjetköztársaságok, Észtország, Lettország és Litvánia NATO-belépésével szemben. Az atlanti szövetséghez fűződő viszonya azonban időközben olyan mértékben javult, hogy feltehetően bele fog nyugodni az újabb keleti bővítésbe. A brüsszeli központban mindazonáltal el akarják kerülni a nyilvános vitát. Ennek elsődleges oka az, hogy nem kívánnak civakodást Albániával és Macedóniával, azzal a két balkáni országgal, amelyek NATO-tagsága a mostani fordulóban bizonyosan nem kerül terítékre. Emiatt legkorábban a NATO-külügyminiszterek májusi tanácskozásán lesz szó a tagjelöltekről – írta a Berliner Zeitung.