Legkevesebb öt új tagország felvételére készül a NATO, amelynek következő bővítése gyökeres változásokat tesz majd szükségessé a szövetség szerepében és működésében – írta hétfőn a Financial Times.

Az euroatlanti ügyekben általában jól értesült londoni üzleti lap kontinentális kiadásában közölt jelentés szerint a 19 tagország többsége azt szeretné, ha a szövetség novemberi prágai csúcstalálkozóján döntés születne a három balti állam, valamint Szlovákia és Szlovénia felvételéről.Oroszország reagálásától tartva a NATO eredetileg csak Szlovákia és Szlovénia felvételét fontolgatta. Washington azonban időközben módosította álláspontját, részint a baltiakat támogató erős érdekcsoportok nyomására, részint a tavaly szeptemberi terrortámadások hatására.

A lap úgy tudja, hogy ha Franciaország, Törökország és néhány más tagállam keresztül tudja vinni akaratát, a bővítés Romániára és Bulgáriára is kiterjedhet. Ankara mindkettőjük felvételét támogatja, mert ez erősítené a stabilitást a Balkánon, hadserege korszerűsítésére ösztönözné a két országot, a Földközi-tenger déli medencéjében pedig létrehozná a NATO-tagországok Portugáliától Törökországig ívelő övezetét. Franciaország emellett még némi politikai biztatást is kíván adni a két balti országnak, mert nem valószínű, hogy ők bekerülnének az EU-bővítés 2004-ben esedékes első körébe – írta a Financial Times.