Minden idők eddigi legnagyobb csapását mérte az osztrák rendőrség kedden az internetes gyermekpornó-forgalom ellen: a kora reggeli óráktól az egész országban 1087 rendőr összesen 275 gyanúsítottnál 311 házkutatást végzett, s a délutáni órákig több mint 100 személy esetében a bizonyítékok alátámasztották a gyanút.

A gyanúsítottak nyomára a rendőrség úgy jutott, hogy Texasban az ottani hatóságok lelepleztek egy gyermekpornóval kereskedő céget. Az osztrák rendőrség a cég adatai között 275 olyan osztrák személyt talált, akik hitelkártyával rendeltek a “termékekből”.
A csapást a nemzetközi hatóságokkal együttműködve folytatott alapos előkészítés után kedd hajnalban indították meg. A rendőrök tájékoztatása szerint a gyanúsítottak a legkülönfélébb társadalmi rétegekhez tartoznak, például segédmunkástól egyetemi tanárig, kerületi önkormányzati politikustól újságíróig.

Az akció során a késő délutáni órákig 61 számítógépet, 7 laptopot, 2271 adathordozót, 1231 videót, 99 magazint és 60 fotót foglaltak le. A gyanúsítottak között egy olyat találtak, aki valószínűleg a pornók eladásával is foglalkozott. Alsó-Ausztriában a lefoglalt anyag elszállításához teherautót kellett bérelni. Arról, hogy mennyi a gyermekpornóval elkövetett, rejtve maradó bűncselekmények száma, a rendőrök nem mertek becslésekbe bocsátkozni, csak annyit mondtak, hogy hatalmas piacról van szó. Ausztriában a hatóságok dolgát megkönnyíti, hogy az ilyen anyagnak már a birtoklása is büntetendő – mondták. Nemrég szigorították meg a vonatkozó törvényeket: a képek nézegetését még nem rendelik büntetni, de aki a számítógépén tárol ilyeneket, az fél év, aki kereskedik is az ábrázolásokkal, két évig terjedő börtönnel is számolhat. Ám aki maga lép szexuális kapcsolatra kiskorúval, és erről felvételeket készít, azt más paragrafusok alapján akár 20 évre is ítélhetik.

A belügyminisztériumban külön szolgálatnál lehet jelenteni a gyermekpornó gyanúját, s az ezzel foglalkozó csoport szerint az internet útján elkövetett bűncselekmények mintegy 75 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. Tavaly már 2337 – az előző évinél közel 40 százalékkal több – bejelentés érkezett a szolgálathoz, és ezekből 343 bizonyult értékelhetőnek. Ezen kívül a különlegesen képzett “háló-nyomozók” közel 4000 honlapot kerestek fel. Nemrég az osztrák rendőrök arra is bizonyítékot találtak, hogy osztrák állampolgárok az internet útján olyan videókat és képeket vásároltak Oroszországból, amelyek felnőttek gyermekekkel való szexuális érintkezését és a gyerekek megölését ábrázolják. A vonatkozó eljárások már folyamatban vannak. A mostani rajtaütéshez alapul szolgáló texasi cég egyébként fél év alatt 9,5 millió dollár forgalmat ért el, s a cég főnökét az egyes bűncselekményeket összeadó amerikai jog alapján összesen 1300 évnyi szabadságvesztésre ítélték.