A török parlament szerdán elfogadta azt a médiatörvényt, amely többek között kiterjeszti a kormányzat ellenőrző szerepét az internet felett. Bírálók szerint ezzel végképp kiszolgáltatottá válik az online-újságírás az egyébként is szigorú állami kontrollnak.

A törvényt már tavaly megszavazta a törvényhozás, azonban Ahmet Necdet Sezer államfő alkotmányellenesnek minősítette és bevezetését megvétózta. A török alkotmány szerint az elnök egyszer élhet a vétó jogával, így ha a törvénytervezetet másodszor is megszavazza a parlament, akkor az ellen az elnök csupán az alkotmánybírósághoz fordulhat.

Sezer vétóját azzal indokolta, hogy a törvény lehetőséget ad “a nagytőke számára a televízió és a rádió monopolizálására”, márpedig szerinte az államnak éppen a média pluralizmusát kell megvédenie.

A törvény bírálói szerint a jogi lépés megbénítja majd az internet fejlődését Törökországban, korlátozza a szólásszabadságot, és ekképp tovább növeli a szakadékot az ország és az általa elérni óhajtott Európai Unió normái között.

A török hatóságok ellenőrizni szándékoznak szinte minden információs csatornát, ahol kritika fogalmazódik meg a katonai berendezkedéssel, a kurd kisebbséggel való bánásmóddal vagy a szigorú állami intézkedésekkel kapcsolatban. A jogszabályban szigorú büntetést helyeznek kilátásba minden “hamis” információterjesztésért, az újságíró-szervezetek azonban úgy vélik, hogy ezzel több médiaorgánum működése egyszerűen ellehetetlenül majd.

A jogszabály elfogadását közel 10 órás vita előzte meg, ahol a kormányzati és ellenzéki képviselők majdnem ölre mentek.