Elkészült az Igazságügyi Minisztériumban a büntető törvénykönyv módosításának szövege, amely érinti többek között a terrorcselekmények, a “gyűlöletbeszéd” és a kábítószerrel visszaélés szabályozását; további egyeztetések után várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé a tervezet.

Bárándy Péter igazságyügy-miniszter az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a Btk-nak a büntetés kiszabás módjára vonatkozó része is módosul. – Ez sem szigorításnak, sem enyhítésnek nem tekinthető. Inkább arról van szó: a bíró visszakapja mérlegelési szabadságát azért, hogy az adott ügy egyedi sajátosságainak megfelelő döntést hozhasson. A jelenlegi szabályozástól eltérően ne legyen megkötve a keze a büntetési tétel középmértékének irányadóvá tételével – fejtette ki a miniszter. Elmondta: a terrorcselekményekre vonatkozó törvényhely kiegészül új magatartások szankcionálásával, megfelelően az uniós elvárásoknak. Eddig Magyarországon terrorcselekményként az emberrablást, a repülőgép-eltérítést rendelte büntetni a törvény. – Ezért például az Egyesült Államokban tavaly szeptember 11-én elkövetett cselekmények ilyen címen nem is lennének üldözhetők Magyarországon. Időszerűvé vált tehát a büntető törvénykönyv kiegészítése a terrorizmus új irányaival összhangban – tette hozzá a miniszter. A tervezett Btk-módosítás része a “gyűlöletbeszéd” és a holokauszt-tagadás szankcionálása is. – A demokratikus államrend megszilárdulása lehetővé teszi a véleménynyilvánítás szabadságának óvatos, célozott, kiegyensúlyozott korlátozását az emberi méltóság védelmében – vélekedett Bárándy Péter.

A miniszter elmondta: módosulnak a Btk. kábítószerrel kapcsolatos paragrafusai oly módon, hogy a fogyasztók, akár kábítószerfüggő személyek, akár nem, az előző kormány drogellenes koncepciójával is összhangban lehetőséget kapnak arra, hogy a gyógyulás útját válasszák és ezzel elkerülhessék a büntetőjogi felelősségre vonást. – Ugyanakkor a terjesztőket továbbra is a törvény teljes szigorával kívánjuk megbüntetni – jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: uniós elvárás, hogy szankcionálják a pénzhelyettesítő eszközök, például a bankkártyák jogellenes használatát. A miniszter elmondta: a büntetőeljárási törvény módosításának előkészítése is jó ütemben halad. A tervezet érinti az ítélőtáblák létrejöttével módosuló fellebbviteli rendszert, tartalmazza az óvadék intézményét, az előzetes letartóztatás időtartamát három évben maximálja és pontosítja a házi őrizet szabályait is. Bárándy Péter hozzátette: a két törvény módosításának tervezete várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé.