Az egészségbiztosítási pénztár gyanúja szerint sokkal több pénzt igényelt csaknem 200 egészségügyi intézmény a béremelésekre, mint amennyi valójában kellett volna. Az átlagosan 50 százalékos béremelés fedezetét ezek az intézmények is megkapják, de utána kemény ellenőrzésekre számíthatnak.

Van olyan háziorvos, aki könyvelőjének béremeléséhez is kért pénzt az egészségbiztosítási pénztártól. Abból a keretből, amelyet az egészségügyi dolgozók átlagosan 50 százalékos fizetésemelésére szántak. Összesen több mint 200 egészségügyi intézmény igényelt irreálisan magas összeget. Vannak olyan intézmények, amelyek a béremelés különbözetére több pénzt kérnek, mint amennyit egyébként a bér- és működési költségükre együtt elköltenek havonta. Az egészségbiztosítási pénztár most kifizette a kért összeget, de ezek az intézmények biztosan számíthatnak ellenőrzésre. Ha kiderül, hogy nem járt volna nekik annyi pénz, megbüntetik az intézményeket.

“Ahogy általában szankcionálni szoktuk a visszaéléseket, egy kamattal történő visszavonása történik az indokolatlanul igényelt összegeknek, és ezt befizetjük az államkasszába” – nyilatkozta Dózsa Csaba, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. A háziorvosok mellett fogászatok, védőnői illetve házi szakápolói hálózatok, és egyes járóbeteg szakellátással foglalkozó intézmények nyújtottak be gyanúsan magas számlát. Az egészségbiztosítási pénztár egyébként összesen tízezer egészségügyi intézménynek több mint 9 milliárd forintot fizet ki október elsejéig a béremelésekre.