Milánóban pénteken folytatódott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök korrupciós pere. Az olasz jobbközép kormány vezetőjét azzal vádolják, hogy vállalkozóként bírókat fizetett le. A miniszterelnök tagadja a vádat, szerinte a baloldali politikai kampány áldozata lett.

A Berlusconi-kabinet egyik első intézkedése volt, hogy életbe léptesse azt a jogszabályt, amely alapján a vádlottnak lehetőséget van az ellene folyó per áthelyezését kérni. Az új törvény az ellenzék szerint arra jó, hogy a vádban szereplő bűncselekmény elévüljön. Ha az ügy tárgyalását ugyanis elölről kell kezdeni az új helyen, ez a lassú ügymenet miatt szinte egyet jelent azzal, hogy az ügyet lezárták.

Berlusconi egyből kérte is perének áthelyezését Milánóból a brecciai bíróságra, arra hivatkozva, hogy a milánói bíróság elfogult az ügyben. Az olasz fellebbviteli bíróság azonban januárban úgy döntött, hogy nem kerül át a per Bresciába.

Az olasz miniszterelnök nem jelent meg a pénteki tárgyaláson. Ügyvédei elfoglaltságra hivatkoztak, de azt mondták, hétfőn Berlusconi hajlandó megjelenni a bíróság előtt – írta a BBC.