A kettős állampolgárság a határon túli magyarok között leginkább a Vajdaságban emlegetett lehetőség, mert a Magyarországra utazást már novembertől meg fogja drágítani, esetleg meg is fogja nehezíteni a vízumkötelezettség – olvasható a Magyar Hírlapban.

A szerb miniszterelnök elmúlt napokban tett nyilatkozata új lendületet adott az eszmecserének, és a magyar külügyminiszter is tett ilyen irányban egy gesztust. A kettős állampolgárság ügye nem specifikusan magyar kérdés. Romániában például semmiféle törvény nem tiltja a kettős állampolgárságot, a külföldi állampolgár viszonylag egyszerűen megkaphatja a román állampolgárságot is, elég, ha akármilyen távoli rokonság útján bizonyítja román származását.

Az RMDSZ hivatalos vonalánál radikálisabb álláspontot követelő Toró T. Tibor éppen a román modellt ajánlotta Budapest figyelmébe ahhoz, hogy az erdélyi magyarok is megkaphassák a magyar állampolgárságot. A “külhoni állampolgárságot” javasolta alternatívaként ismételten a Patrubány Miklós vezette Magyarok Világszövetsége, az a szervezet, amely elutasította Magyarország EU-tagságát.

“Azt hiszem, magyar-szerb viszonylatban ezt a kérdést nagyon komolyan meg kell vizsgálni, ennek komoly lehetőségei vannak” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba szocialista országgyűlési képviselő. Tabajdi szerint a legfontosabb kérdés a vajdasági magyarok tekintetében, hogy nem csábít-e áttelepülésre, különösen hogy az uniós tagságra készülve Budapest már novembertől bevezeti a vízumkényszert Szerbia és Montenegróval szemben. Kovács László külügyminiszter is megfontolandónak nevezte ezt a lehetőséget.