Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta az uniós támogatással megvalósítandó emberi őssejtkutatások irányelveinek tervezetét, amit majd a miniszteri tanács és az Európai Parlament emel jogerőre.

Az EU 2006-ig tartó hatodik kutatási keretprogramja, amelyben Magyarország is érdekelt, már lehetővé teszi az emberi őssejtkutatást bizonyos súlyos betegségek sikeresebb leküzdése érdekében. Ehhez fogalmazott meg most a bizottság szigorú és világos etikai alapelveket. Az embrió fejlődése során eltérő sajátságú sejtekké és szövetekké alakuló őssejtek kutatása a biotechnológia ígéretes ága, mert kilátást nyújt arra, hogy új eljárással pótolják a sérüléseknél vagy betegségeknél elpusztult sejteket, kezeljenek idült betegségeket. Az uniós irányelvek nem kívánnak leszögezni egyetemes etikai elveket a tagállamok számára, csupán az embrióból nyert őssejtekkel való uniós támogatású kutatásokat szabályozzák majd.

A bizottság által felkért Európai Etikai Csoport öt követelményt fogalmazott meg az emberi őssejtkutatásokhoz: a donor házaspár vagy nő szabad és tájékozott hozzájárulását, a kutatásnak illetékes hatóság által való engedélyezését, a donorok nem kaphatnak anyagi ellenszolgáltatást, a donorok névtelenek maradnak, azaz személyes adataikat bizalmasan kezelik, s a kutatás eredményei hozzáférhetők legyenek.