Ezen a héten megjelenik az a minisztériumi rendelet, amely az őssejtlevétellel kapcsolatos tevékenységeket szabályozza. A Magyar Hírlap információi szerint az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét és tárolását csak azok az intézmények végezhetik majd el, amelyek megfelelnek a rendeletben előírt négy alapkövetelménynek.

Az eljárást csak olyan osztályon lehet majd elvégezni, amely megfelelő minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik. Az intézetnek az esetleges komplikációk esetére hematológust, azaz transzfúziós szakembert is kell biztosítania, írta a Magyar Hírlap.

A beavatkozást végző intézménynek előzetes megállapodást kell kötnie a várandós kismamával, így elkerülhető, hogy a szülészek a kórház tudta nélkül levegyék az őssejteket. Az intézménynek emellett írásban tájékoztatnia kell a szülőket arról, hogy a köldökzsinórvérből nyert őssejtek mire használhatók és mire nem. A kórháznak természetesen azt is közölnie kell, hogy milyen betegségek zárják ki a beavatkozás lehetőségét.

A Magyar Hírlap információi szerint idén még nem ellenőrzik a feltételek teljesülését, jövőre azonban az ÁNTSZ szakemberei szigorúan ellenőrzik majd az intézményeket.

A fővárosi Szent László, a miskolci megyei kórház, az Országos Gyógyintézeti Központ és a pécsi orvostudományi intézet biztosan megfelel a követelményeknek, de némi ráfordítással több intézmény is alkalmassá tehető, mondta el a napilapnak Kereszty Éva, az egészségügyi minisztérium főosztályvezetője.