A legfelsőbb bírósági jogegységi döntések tervezett alkotmánybírósági felülvizsgálatának kérdésében olyan, mindkét intézmény számára elfogadható kompromisszumot kell találni, amely tiszteletben tartja a bírói függetlenséget és a két szerv egyenrangúságát – hangsúlyozta az MTI érdeklődésére Lomnici Zoltán főbíró.

Az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény közelmúltban a kormány elé terjesztett módosítása szerint az Ab a jövőben alkotmányossági szempontból felülvizsgálhatná a jogegységi döntéseket.

Lomnici Zoltán elmondta: találkozót kezdeményez Holló Andrással, az Alkotmánybíróság új elnökével nyomban a hivatalba lépése után. A megbeszélésen minden bizonnyal szóba kerül a jogegységi határozatok ügye is.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke kiindulásként leszögezte: “olyan megoldást kell találni, amely mind az Ab, mind pedig az LB számára elfogadható, továbbá nem sérti azt az alkotmányos elvet, hogy a két szerv egyenrangú, illetve nem sérti az igazságszolgáltatás bírósági monopóliumát, a bírói függetlenséget”.

A jogegységi határozat egy speciális döntés, amely magán viseli a norma jegyeit, de ugyanakkor egyedi igazságszolgáltatási aktus is. Nem szabályoz életviszonyokat, hanem adott jogi rendelkezések helyes értelmezését adja meg a bíróságok számára kötelező jelleggel. Ez pedig nem vitás, hogy kihathat az állampolgárok jogaira is – fejtette ki Lomnici Zoltán.

Szakmai viták folynak arról, hogy norma-e a jogegységi döntés, de a főbíró meggyőződése szerint a hatáskörök elhatárolása kellő kompromisszumkészséggel rendezhető lesz.

További részletek…