Magyarország csak 2004 májusától vethetné fel az Európai Unióban az állampolgársági rendszer megváltoztatásának kérdését – fejtette ki a Krónika című lapnak Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára.

A kolozsvári magyar nyelvű politikai napilap csütörtöki számában megjelent interjújában Bársony András elmondta: a Külügyminisztérium szakértői szinten már elemzi a kettős állampolgárság európai gyakorlatát. Elkészült a tizenöt európai uniós és a kilenc, Magyarországgal együtt csatlakozó ország erre vonatkozó jogszabályainak összesítése. Ebből kitűnik, hogy az illető országokban van-e kettős állampolgárság, és ha igen, milyen módon szerezhető az meg.

Bársony hangsúlyozza: Magyarország nem tekinthet el attól a ténytől, hogy az uniós csatlakozási szerződéssel kötelezettségeket vállalt. A csatlakozás folyamatában hátrább álló országokat ilyen kötelezettségek még nem kötik. Az egyes országok megengedőbb gyakorlata az eltérő jogkörnyezet miatt nem feltétlenül példamutató Magyarország számára – fogalmazott.

Bővebben: http://eu.mti.hu/news.asp?…