Aleksandra Joksimovic szerbia-montenegrói külügyi helyettes államtitkár cáfolta, hogy a Belgrád ellenezné a vajdasági magyarok kettős állampolgársághoz való hozzájutását.

“E kérdés elsősorban a magyar államra tartozik. Ez azt jeleni, hogy amennyiben Budapest meg akarja adni a kettős állampolgárságot, a mi törvényeink ez elé nem gördítenek semmilyen akadályt” – közölte szombat este Joksimovic asszony az újvidéki televízió magyar nyelvű műsorában.

Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a minap a Beta belgrádi hírügynökségnek a szerbia-montenegrói külügyminisztériumból származó információkra hivatkozva azt mondta: Belgrádnak az a hivatalos álláspontja, hogy a kettős állampolgárságot nem lehet odaítélni etnikai alapon, s csakis kétoldalú tárgyalások után kötendő kétoldalú megállapodás alapján tekinti ezt elfogadhatónak. Bársony példának hozta fel Szerbia-Montenegró és Bosznia megállapodását, amely alapján a kettős állampolgárság intézményének fel kell ölelnie a két ország összes lakosát, etnikai hovatartozásukra való tekintet nélkül.

Aleksandra Joksimovic szerint Szerbia-Montenegró valóban aláírt a kettős állampolgárságról megállapodást Boszniával és ez az egyezmény a végrehajtás szakaszában van. “Nincs akadálya annak, hogy valamilyen hasonló megállapodást aláírjunk Magyarországgal is, de ez nem feltétlenül fontos” – idézte a Beta a helyettes államtitkár nyilatkozatát.

Bővebben: http://hirek.mti.hu/news.asp?…