A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elfogadta, hogy állítsanak fel szakértői csoportot annak az amerikai-ausztrál panasznak a kivizsgálására, amely szerint az Európai Unió diszkriminatív módon alkalmazza a márkaneveket, illetve a földrajzi elhelyezkedés jelentette védettséget.

A három érintett félnek egy hónapja van arra, hogy megegyezzen a háromfős szakértői csoport összetételében – közölte a héten a WTO tisztségviselője. Ezt követően a csoportnak hat hónap áll rendelkezésére, hogy kidolgozza a véleményt.

A két panaszt tevő ország azt kéri az Európai Uniótól, hogy módosítsa a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre az unióban alkalmazott márkavédelmi és földrajzi védelmi rendelkezéseket, és nyújtson ugyanolyan garanciákat például a floridai narancsnak vagy az idahói burgonyának, mint a champagne pezsgőnek vagy a roquefort sajtnak – közölte a WTO-forrás.

Washington és Canberra még áprilisban nyújtotta be panaszát az Európai Unió ellen, de nem tudtak megegyezni Brüsszellel a kétoldalú konzultáció módozatairól. A Kereskedelmi Világszervezet vitás kérdések megoldására létrehozott testületének ülésén az amerikai képviselő rosszallását fejezte ki, hogy az európai uniós szabályozás nem teszi lehetővé harmadik országok márkáinak bejegyzését akkor sem, ha az adott ország ezzel egyenértékű kedvezményt ad az EU termékeinek saját piacán. Ennek a rendelkezésnek súlyos kereskedelmi következményei vannak az Egyesült Államokra nézve – szögezte le az amerikai küldött, akit az AFP francia hírügynökség idézett.

Bővebben: http://eu.mti.hu/news.asp?…