Jogellenesen működött a hálapénz.hu internetes oldal, amely szülész-nőgyógyászokról közölt adatokat – ez derül ki az adatvédelmi törvényből és abból, amit az oldal készítője korábban nyilatkozott.

Az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila szerint más elbírálás alá esett volna, ha ezek az információk nem egy adatbázisban, hanem egy internetes fórumon jelennek meg. Ilyen fórum egyébként több is található a világhálón.

A hálapénz.hu oldal jelenleg nem működik, készítője csak akkor indítja újra, ha rendeződik a jogi háttér.
Bár a hálapénz.hu oldal most éppen szünetel, az interneten számos helyen lehet hasonló információkat találni. A különböző fórumokba beírók jellemzik az orvosokat, megírják, hogy szerintük mennyi hálapénzt kérnek vagy fogadnak el az orvosok.

Az adatvédelmi biztos ma vizsgálatot indított a hálapénz.hu ügyében. Péterfalvi Attila szerint az oldal adatbázisnak minősül, egy ilyen létrehozásához pedig törvényi felhatalmazás vagy az érintettek hozzájárulása szükséges. Az oldal készítője korábbi nyilatkozatában nem említi, hogy rendelkezne ezek közül bármelyikkel. Az adatvédelmi biztos azt mondja: ha a személyes adatok egy internetes fórumon jelennek meg, vagyis az emberek leírják a véleményüket, az nem feltétlenül jogellenes. A fórumok tartalmát ugyanis a szolgáltató ellenőrzi.

“A résztvevők nyilvánvalóan azzal a tudattal vesznek ebben részt, hogy az általuk elmondottakért felelősséggel tartoznak, és nyilván ugyanígy van ez, ha nem internetes fórumról beszélünk, hanem más médiumról, itt viszont egy adatbázis létrehozásáról van szó” – mondta Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila azt mondja: hasonló adatbázisokba számos ellenőrizetlen, esetleg jogsértő adat is bekerülhet, és alkalmas lehet akár a lejáratásra is. A hálapénz.hu készítője egyébként azzal a céllal hozta létre az oldalt, hogy kismamák segítséget nyújtsanak egymásnak a szülészorvos kiválasztásában.