Az új közbeszerzési törvény értelmében független tanácsadókat kell alkalmazni az eljárások során. A szakember 800-1000 milliárd forintra teszi az idei közbeszerzések összértékét. Ebben az évben megjelennek az uniós pénzek is ezen a piacon.

Az Európai Unióban bejegyzett cégeket ugyanúgy kell kezelni január elsejétől, mint a hazai vállalkozásokat, ugyanakkor a közösségi alapokból megszerzett pénzeket csak az új feltételekkel és értékhatárok szerint lehet felhasználni. Ezek a májusban hatályba lépő új közbeszerzési törvény már most érvényes legfontosabb pontjai.

A törvény a számos szabályváltozás mellett méretében is kétszer akkora, mint elődje és olyan új elemeket tartalmaz, mint az építési és szolgáltatási koncessziók közbeszerzési kötelme, vagy hogy a pályázatot kiíró szervezetek kötelesek lesznek független közbeszerzési tanácsadókat alkalmazni.

Minderről Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke beszélt, aki komoly élénkülésre számít a 2004-es közbeszerzési piacon. A 2002-es rekordév után tavaly radikálisan, mintegy 25 százalékkal esett vissza a közbeszerzések száma és 30 százalékkal értékük. Ezt Berényi Lajos azzal magyarázta, hogy jelentősen csökkent a központi költségvetési szervek által indított beruházások, illetve gépjármű- és informatikai beszerzések mértéke. Emellett a december közepén kiírt 200 milliárd forint értékű autópálya-tender már az idei év statisztikáit gazdagítja.

2004-ben azonban megjelennek az uniós pénzek, ráadásul várhatóan csökken a kis- és középvállalkozások magas, 50 százalék feletti részvételi aránya és a közbeszerzéseket az Európai Unió más országaihoz hasonlóan, a nagyvállalatok uralják majd – mondta Berényi Lajos, aki szerint a tavalyi 558 milliárd forint után 2004-ben a közbeszerzések összértéke 800 és 1000 milliárd forint közé várható.