Az uniós normákhoz igazított új közbeszerzési törvény megkülönbözteti a kormányzati és a közüzemi ajánlattevőket, a közbeszerzésen belül pedig három eljárási formát tesz lehetővé. Változnak a közbeszerzési értékhatárok is, megkülönböztetnek európai közösségi és nemzeti értékhatárt.

A 2003 végén elfogadott új közbeszerzési törvény teljes mértékben követi az európai uniós normákat. A jogszabály talán legfontosabb változása, hogy 2004. február 1-jéig megszünteti a hazai vállalkozókat jelenleg megillető kedvezményeket. A Közbeszerzések Tanácsának elnöke, Berényi Lajos elmondta, hogy az 1995-től hatályos közbeszerzési törvény szabályai alapján februárig mintegy huszonötezer eljárást folytattak le, a pályázatok megvalósítására pedig 3300 milliárd forintot költöttek.

Magyarország a nemzeti össztermék (GDP) csupán öt százalékát költi közbeszerzésre; ez a mutató lényegesen alatta marad az uniós országok 14%-os értékének. A közpénzek szabályozott felhasználásának mennyisége azonban várhatóan nőni fog, hiszen az üvegzseb-törvénycsomag bővíteni fogja a közbeszerzések hatálya alá tartozó tervezetek számát.

Az új közbeszerzési törvény felhatalmazó rendelkezései alapján a részletszabályokat tartalmazó – többek között a hirdetmények megküldésére és közzétételére; a tervpályázati eljárásra; a központosított eljárásokra; az elektronikus beszerzésre vagy az építési beruházásra vonatkozó – végrehajtási rendeletek a közeljövőben jelennek meg.

A törvény főszabályként 2004. május 1-jén lép hatályba, azonban az uniós strukturális és kohéziós forrásokból támogatott közbeszerzések; a közbeszerzési értékek; a minősített ajánlattevők; a békéltetők; illetve a Közbeszerzések Tanácsa tárgykörében 2004 január 1-je óta hatályos.

Az új jogszabály – amely terjedelmét tekintve a réginek körülbelül négyszerese – számos új elemet vezet be a közbeszerzési eljárásba, így többek között a közösségi értékhatárt meghaladó eljárásba hivatalos közbeszerzési tanácsadó kötelező bevonása, illetve az ajánlatkérők közbeszerzési eljárásainak és gyakorlatának tanúsítása.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0040212.html