Panaszt emelt Magyarország ellen az ENSZ Nőjogi Egyezményt ellenőrző bizottságánál két nemzetközi kisebbségvédelmi jogi szervezet egy kellő felvilágosítás nélkül sterilizált cigány nemzetiségű nő ügyében.

A panasz szerint Magyarország megszegte a nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezményt – mondta Alan Anstead, az Európai Roma Jogi Központ (ERRC) az ERRC jogi tanácsadója csütörtökön Budapesten. A beadványt még csütörtökön elküldik az ENSZ nőkkel szembeni diszkrimináció megszüntetésére alakult bizottságához (CEDAW) – tette hozzá.

A fehérgyarmati kórházban 2001. január 2-án történt eset kapcsán három jogsértésre hivatkoznak: a roma nő nem kapott a sterilizációs műtét előtt teljes körű tájékoztatást a különböző fogamzásgátló módszerekről és a családtervezés egyéb formáiról, nem ismerhette meg a “beavatkozásnak való alávetés” lehetőségeit, valamint az orvosok korlátozták a páciens nemzőképességét.

A Nőkkel Szembeni Hátrányos Megkülönböztetés Kiküszöbölésével Foglalkozó Bizottsághoz (CEDAW) csütörtökön juttatta el a Magyarországgal szembeni panaszt az Európai Roma Jogok Központja (ERCC), valamint a Másság Alapítvány Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodája (NEKI) – közölte a cseh kormány támogatásával működő Romano Vodi című internetes portál (romea.cz).

A portálon megjelent írás szerint egy fiatal cigány nemzetiségű nőt 2001 januárjában sterilizáltak a fehérgyarmati kórházban. A műtéti beavatkozást viszont úgy végezték el, hogy nem tájékoztatták kellőképpen az operáció mibenlétéről, következményeiről.

A fiatal cigány nő 2001 októberében polgári pert indított a fehérgyarmati kórház ellen. Ezt első fokon elveszítette. A fellebbviteli bíróság elismerte ugyan, hogy a nőt a kórház nem tájékoztatta az előírt módon, de mégis úgy ítélte meg: a panaszost nem érte kár, ezért nem jár neki kártérítés.

– A magyar fellebbviteli bíróságnak azon érvelése, miszerint a sterilizálás teljes mértékben visszafordítható, ellentmond a nemzetközi joggyakorlatnak és az orvosi tapasztalatoknak. Miután Magyarországon nem kapott elégtételt, a cigány nemzetiségű nő az ERCC és a NEKI támogatásával az illetékes ENSZ bizottsághoz fordult – olvasható a portálon.