A lengyel államnak kártérítést kell fizetnie azoknak az állampolgároknak, akiket a második világháború utáni határmódosítás megfosztott bizonyos tulajdonaitól.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság döntése precedensértékű: mintegy 80 ezer hasonló esetről tudnak csak Lengyelországban.

A második világháborút követő határmódosítások következtében több tízezer lengyel állampolgár veszítette el ingatlanját, földjét. Egy 1944-ben született lengyel állampolgár, Jerzy Broniowski 85 ezer eurós kártérítést kért nagyanyja elvesztett tulajdonáért, egy telekért és egy házért, amelyek a ma Ukrajnához tartozó Lvov településen találhatók. Ügyével az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult.

A strasbourgi bíróság Broniowski javára döntött, s ez óriási jelentőségű precedensítélet, becslések szerint további mintegy 80 ezer hasonló lengyel kérelemnek nyithat utat. Sőt, a határmódosítások nem csak a lengyeleket érintették, több millió németnek is el kellett hagynia otthonát.

Tavaly a lengyel kormány kompenzációs jogszabályt vezetett be, amelynek értelmében megtéríti az elvesztett tulajdon értékének 15 százalékát, 50 ezer lengyel zlotyi (11 ezer euró) erejéig.