Az Alkotmánybíróság bizalmi indexe a legmagasabb, 74 százalékos, a bíróságok iránti bizalom 60 százalékponton, a kormány iránti 43, míg a parlament iránti bizalomindex 42 százalékon áll – jelentette be Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egy felmérésre hivatkozva.

Január 1-jétől, 55 év után, ismét öt táblabíróság működik Magyarországon. A két újnál, Győrött és Debrecenben a közeljövőben tartanak összbírói értekezletet. Táblabíróság működik Budapesten, Pécsett és Szegeden. A két új
ítélőtábla naprakészen kezdi meg munkáját – mondta Lomnici Zoltán.

Lomnici Zoltán közölte, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) ülésen szó volt az elhúzódó eljárások számának csökkentéséről is. Ennek az ad aktualitást, hogy a jövő héten az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökének meghívására Strasbourgba utazik és részt vesz a testület ülésén, ahol erről a kérdésről is szó lesz.

Beszámolt arról is, hogy jó Magyarország megítélése ezen a téren, hiszen az országban 1,2 millió ügy van folyamatban, s ezek közül mindössze 0,1 százalék, pontosan 1553 az öt évnél régebbi.

Az OIT elrendelte, hogy minden öt évnél régebbi ügyet soron kívül kell tárgyalni. Lomnici Zoltán elmondta, hogy a strasbourgi bíróság gyakorlatában, és általában az európai gyakorlatban is, az öt évnél régebbi ügyek számítanak elhúzódó eljárásnak.