Felszökhet bizonyos esetekben az orvosságok ára, ha a társadalombiztosítás által nem támogatott készítmények szabadárassá válnának – vélekedett több képviselő is a patikai egységárat eltörlő törvényjavaslat tegnapi parlamenti vitájában.

Ez főként a kistelepüléseket érintheti, ahol versenytárs nélküli patika van.

A szocialista Havas Szonja úgy nyilatkozott, “ahol a betegek rendkívül nehezen jutnak hozzá a gyógyszerekhez, ott gyakorlatilag az adott gyógyszertár korlátozás nélkül emelhetné az árakat”.

Kárpáti Zsuzsa (MSZP) éppen ezért azt hangsúlyozta: muszáj tovább serkenteni a versenyt a gyógyszertárak között. A szocialisták ezért a kormánnyal egyeztetve módosító indítványt nyújtanak be, amely lehetővé tenné az online úton, illetve csomagküldő szolgálatok révén történő gyógyszerrendelést. Kárpáti szerint a patikaalapítás szigorú szabályain is lazítani kell. Ma ugyanis ötezer főre csak egy patika juthat.

Ez annyit tesz, hogy egy kisebb település gyógyszertára egyeduralkodóvá tud válni. Pedig a kormány reményei szerint a nem tb-támogatott termékek szabadárassá tétele nyomán olcsóbbá válhatnának az orvosságok. Bár az egységár eltörlését nem ezért, hanem uniós jogharmonizációs kötelezettség miatt kezdeményezték – állította kérdésünkre Kárpáti.

Korábbi tervek szerint engedélyezték volna a nem vényköteles készítmények árusítását a szupermarketekben is, ám ez a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozása miatt lekerült a napirendről.

Hozzá kell tenni: a kamara az egységárak felrúgásával sem ért egyet, s a Magyar Hírlap információi szerint végső esetben a demonstrációt sem tartja kizártnak.