Az APEH 180 ezer ellenőrzése során 117 milliárd bevallatlan adóforintra bukkant, ebből 96 milliárd áfa volt. Az evások becsületesebbnek tűnnek…

A Világgazdaságban Juhász István, az APEH ellenőrzési ügyekben illetékes elnökhelyettese szerint 96,5 milliárd forint nettó adóhiányt tártak fel a revizorok az áfa esetében. Az első félévben a teljes adóhány 117 milliárdra rúgott, ami 20 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A társasági adó ellenőrzésekor az idei év első felében ötmilliárd forint volt a megállapított nettó adókülönbözet. A cégeknél gyakran megemelték a revizorok az adóalapot amiatt, hogy az elszámolt költségek igazolhatóan nem a vállalkozás érdekében merültek fel.

“Elvesztettem az adópapírokat”

A kis- és középvállalkozások között viszont sokkal rosszabb az adómorál, mint a kiemelt adózóknál. Ebben a körben többször előfordult, hogy “menekültek” az ellenőrzés elől, nem lehetett a székhelyen megtalálni az adózót, vagy az is, hogy “elvesztették az iratanyagot”.

Ennél jobb adómorált tapasztaltak a revizorok az evásoknál, bár összességében magas volt a megállapított adókülönbözet: 110 ellenőrzés keretében 558 millió forintot állapítottak meg az adózók terhére. Az evásoknál a revizorok leginkább azért bírságoltak, mert elmulasztották az előlegfizetési kötelezettségüket, nem adtak számlát, nyugtát, vagy be sem jelentkezhettek volna az evatör-vény hatálya alá.

Az év második felében is folytatja az APEH az evaalanyok kiemelt ellenőrzését. Emellett az áfabevallások vizsgálatai is a középpontban maradnak – közölték a Pénzügyminisztériumban.