Eben Moglen, a szabad és nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozó szabályanyag modernizációját sürgető szakemberek központi figurája szerint az Általános Közreadási Feltételek harmadik változatának (General Public License, GPL3) első tervezete 2006 elején jelenik meg és kerül nyilvános vitára

A Columbia Egyetem jogászprofesszora, a Feltételek felülvizsgálatáért felelős Free Software Foundation (FSF) jogi tanácsadója a San Francisco-ban zajló LinuxWorld Konferencia és Kiállítás során nyilatkozott.

Bejelentette, hogy számításai szerint a vitafolyamat 2007 elején, a Feltételek harmadik verziójának várható bevezetésével zárul le. Moglen professzor a Feltételek harmadik változatának kidolgozását olyan folyamatként látja, amely ténylegesen 2006 első heteiben, az első próbajavaslat kapcsán kibontakozó vitákkal indul majd meg. Reményei szerint végül olyan új változat születik, amelyet nagyjából egy évvel később mindenki képes lesz alkalmazni annak ellenére, hogy végül esetleg nem mindenki tetszését nyeri el.

Ha a vitafolyamat Moglen elképzelésinek megfelelően halad, akkor nem csak a Feltételek új verzióját termeli ki, hanem segítségével valamifajta egység is létrejöhet az igen különböző környezetből érkező résztvevők között. Moglen szerint a párbeszéd során a nyílt forráskódú közösség fel fogja fedezni saját nagyságát és sokszínűségét. A professzor a vitafolyamat lezárása után nem csak a Feltételek javulására, hanem a közösség erősödésére is számít.

Optimizmusára árnyékot vethet, hogy az összetartás nem mindig jellemző a nyílt forráskódú közösségre, amelynek tagjai sokszor a vallási fanatikusokra jellemző szenvedélyes véleményeket nyilvánítanak az e szoftverek szerepéről és filozófiájáról zajló közbeszédben. Moglen a Feltételekről szóló vitában mintegy 150000 magánszemély és körülbelül 8000 szervezet hozzászólására számít. Becsléseit a különböző nyílt forráskódú projektek (Linux, Debian Linux, stb.) résztvevőinek számára alapozza.

Az Általános Közreadási Feltételek most alkalmazott változata 1991-ben született; jelenleg ez a nyílt forráskódú projektek szabályozásához legszélesebb körben használt háttéranyag. A Feltételeket a Free Software Foundation gondozza és igazítja hozzá a szoftverek világában zajló folyamatos változásokhoz. A GPL alapelvei szerint a hatálya alá tartozó szoftvereket bárki szabadon megtekintheti, módosíthatja, megváltoztathatja és terjesztheti.

A Feltételeket eredetileg Richard Stallman, az FSF mostani elnöke dolgozta ki. A dokumentum kezdeti változata egyfajta elméleti és filozófiai jellegű próbálkozás volt, amely azt a célt volt hivatott szolgálni, hogy Stallman létrehozhasson egy Unix klónt GNU (Gnu’s Not Unix) néven anélkül, hogy munkájában akadályoznák őt az Unix-ra akkoriban érvényes jogokból fakadó korlátozások. A nyílt forráskód fokozatos kommercializálódásával a Feltételek központi jelentőségre tettek szert a számítógépes iparban és az üzleti élet számtalan területén: Moglen korábban arról beszélt, hogy a nyílt forráskódú szoftverek 60-70 százaléka készül a Feltételek alatt.

Richard Stallmann azt reméli, hogy az új Feltételek rendelkezései között megjelenő szabályok többek között kitérnek a szoftverszabadalmak kezelésére és a hálózati alkalmazás újabb kérdéseire, továbbá várhatóan engedményeket tesznek a Feltételek hatálya alatt álló és más szoftverek vegyes felhasználása felé.

Moglen professzor azonban óva mindenkit óva int attól, hogy gyökeres változásokra számítson. Megjegyezte, hogy a vitafolyamat végén egyesek valószínűleg majd a fejükhöz kapnak, azt kérdezve, hogy mi szükség volt ekkora felhajtásra ilyen kevés változás elérése érdekében?

Szerinte a szélsőséges változtatások mindenki számára mást jelentenek, ugyanakkor szilárd meggyőződése az, hogy a Feltételekhez való hozzáállásnak a Hippokratészi Eskü egyik szakaszán kell alapulnia, vagyis ártani nem árthatnak. Kijelentette, hogy munkája során konzervatív álláspontot képvisel majd: „Ha úgy látjuk, hogy egy tervezett változtatásnak beláthatatlan következményei lehetnek, akkor nem fogjuk azok pártját fogni.”