Egy luxemburgi jogász keresetet adott be az Európai Alkotmány ratifikációjának megsemmisítésére.

A július 10-ei referendumon a luxemburgi állampolgárok többsége (56,62%) az Európai Alkotmány jóváhagyása mellett szavazott, míg 43,48% utasította el azt.

Roy Reding jogász arra alapozza keresetét, hogy jogellenes volt az „igen” kampány közpénzekből történő finanszírozása és azzal vádolja Jean Claude Juncker kormányát, hogy megsértette a nagyhercegség alkotmányát amikor elutasította a „nem” kampány közpénzekből történő finanszírozását és ezzel nem kezelte egyenlően az állampolgárokat.

„Az egyetlen lehetséges szankció… a népszavazás és eredményének közvetlen és egyszerű érvénytelenítése.” – jelentette ki az ügyvéd.

A jogász a népszavazás előtti TV reklámokat is támadta, mivel szerinte a TV hirdetések a szerződésről abszolút semmilyen információt nem tartalmaztak, s azok teljes mértékben a szavazók pszichológiai manipulációját célozták.

Reding, aki nyilvánosan ellenezte az EU Alkotmányt, azt állítja, hogy Juncker miniszterelnök személyesen járt közben és kérte a TV hirdetések megváltoztatását. A jogász felkérte a bíróságot, hogy a hirdetési ügynökség alkalmazottait, mint tanúkat hallgassa meg.