Alig kilencezer flóbertfegyver-tulajdonos jelentette be fegyverét a rendőrségen tegnapig, két nappal a türelmi határidő végső lejárta előtt. Júliustól két és nyolc év közötti börtönbüntetés fenyegeti a korábban engedély nélkül vásárolható pisztolyok tartóit, becslések szerint több mint százezer embert.

Minden pesszimista várakozást alulmúlva mindössze 8920 flóbertfegyvert regisztráltattak tulajdonosaik a rendőrségen tegnap délutánig. Július 1-jén lejár az egy évvel meghosszabbított határidő. Ez után büntetőeljárás indul a mulasztókkal szemben, és a Btk. szerint két és nyolc év közötti börtönbüntetés is járhat, ha valakinél találnak – az élet kioltására egyébként alkalmatlan – fegyvert a hatóságok. Rendőri berkekben azt remélik, hogy túlzók voltak azok a becslések, miszerint minimum százezer, de akár kétszer ennyi flóbertfegyver is lehet magánkézben. A hatóságok szerint elképzelhetetlen, hogy ennyi ember ne tegyen eleget törvényi kötelezettségének, vállalva a súlyos büntetés kockázatát.

A Belügyminisztérium 2004-ben döntött arról, hogy az EU-normákat figyelembe véve a kis tűzerejű flóbertpisztolyokat nyilvántartásba veszi. Rendeletben kötelezték az állampolgárokat, hogy jelenjenek meg a korábban mindenféle engedély nélkül beszerezhető fegyverükkel, üttessenek bele sorszámot, és azt regisztráltassák a rendőrségen. A flóberttulajdonosok érdekvédelmi szervezetükön keresztül emelték fel szavukat a BM rendelete ellen, feleslegesnek és jogtalannak minősítették azt, s többen is jelezték, hogy az engedetlenséget választják.

Pelbárt Éva alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság osztályvezetője megerősítette, hogy lényegesen több tulajdonos bejelentésére számítottak. A határidő újbóli meghosszabbításának azonban nem látja értelmét. Lehetséges megoldást jelenthet viszont azoknak, akik elmulasztották a kérelem benyújtását, ha mielőbb felkeresik a lakhely szerinti illetékes kapitányságot, és egy igazolási kérelem benyújtása mellett regisztráltatják a pisztolyt. Ennek híján ha megtalálják náluk a fegyvert, például bejelentés érkezik rosszakaróiktól, mindenképpen büntetőeljárásra kell számítaniuk. Hajtóvadászatot viszont még képletesen sem tervez a rendőrség – mondta az alezredes.

Keserű Béla, a flóbertgyártás hazai úttörője mindvégig ésszerűtlennek és indokolatlannak tartotta a döntést. 2004-ben azonnal az Alkotmánybírósághoz fordult panasszal, ám a testület azóta sem foglalt állást. Keserű azt mondta, hogy felvetésükre Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa viszont aggályosnak minősítette az utólagos engedélyeztetést.

A gyáros azt állítja, hogy a Medgyessy-kormány félrevezette a közvéleményt, amikor uniós kötelezettségként említette a szigorítást. Azt mondta, hét tagállamban, köztük Franciaországban és Magyarország több szomszédjánál, szabadon tartható flóbertfegyver, és ezt szeretnék idehaza is újból elérni.