Franco Frattini, bel- és igazságügyi biztos ma teszi közzé javaslatait a rendőrségi ügyekre, az adatcserére, valamint azok védelmére vonatkozó kérdések közösségi szintre emeléséről. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso pedig az Európai Bíróság hatáskörének növelését szeretné elérni a menekült- és vízumügyek terén.

A tagállamok egyelőre nem támogatják a javaslatot, amely egyes bel-és igazságügyi kérdésekben megszüntetné a nemzeti vétót és EU szintre emelné a közbiztonságot érintő kérdéseket. A javaslat e kérdéseket az alapszerződés megváltoztatása nélkül egy ún. hídzáradék életbe léptetésével vonná ki a nemzeti vétó alól. A Bizottság szerint a cél a döntéshozatal hatékonyabbá és gyorsabbá tétele. (A hídzáradék az Alkotmányban szerepel.)

A Bizottság a terrorizmus elleni harc és a határokon átnyúló bűnözés megelőzésének fontosságával indokolta a kezdeményezést.

A hídzáradék kifejezéstől főleg a Németország idegenkedik, mert ellenzi, hogy az Alkotmányból a ratifikációs folyamat megrekedése ellenére egyes részeket kiemeljenek, mivel ez szerintük nagyban megnehezítené az alapszerződés későbbi elfogadását.