A CIA bizonyos esetekben közvetlenül felelős a terrorcselekmények gyanúsítottjainak „törvénytelen őrizetbe vételéért, eltávolításáért, elhurcolásáért és fogva tartásáért” – áll a parlament által csütörtökön elfogadott előzetes jelentésben. A szöveg bírál egyes tagállamokat is. A képviselők fél évvel meghosszabbították az üggyel foglalkozó ideiglenes parlamenti bizottság mandátumát. A jelentést 389-137-55 arányban fogadta el az EP.

„Az ideiglenes bizottság az elé terjesztett információk alapján arra a következtetésre jutott, hogy a CIA vagy más egyesült államokbeli titkosszolgálatok bizonyos esetekben közvetlenül felelősek voltak terrorcselekmények gyanúsítottjainak a tagállamok, valamint a csatlakozásra váró és tagjelölt országok területén történő törvénytelen őrizetbe vételében, eltávolításában, elhurcolásában, fogva tartásában és többek között európai állampolgárok vagy lakosok rendkívüli kiadatásában.” Ez áll a CIA-ügyet vizsgáló ideiglenes EP-bizottság előzetes jelentésében, amelyet csütörtökön, 389-137-55 arányban fogadott el a parlament.

Az ideiglenes bizottságban korábban 25-14-7 arányban elfogadott szöveg szerint „ezek a fellépések nem felelnek meg az ismert nemzetközi jogi elveknek és ellentétben állnak az emberi jogi alapelvekkel”.

Az jelentés „elítéli a rendkívüli kiadatás gyakorlatát, amelynek célja, hogy a gyanúsított személyeket ne vessék bírósági eljárás alá, hanem harmadik országoknak szolgáltassák ki őket azért, hogy az Egyesült Államok vagy helyi szervek ellenőrzése alatt álló létesítményekben kínzást is alkalmazva kihallgassák, és fogva tartsák őket”.

Az EP szerint valószínűsíthető, hogy CIA fedővállalatokat használt annak érdekében, hogy kikerülje a polgári repülőgépekre vonatkozó chicagói egyezményben lefektetett jogi kötelezettségeket, lehetővé téve ezzel a terrorizmussal gyanúsítottak törvénytelen átadását a CIA-nak, az Egyesült Államoknak vagy egyéb – a kihallgatások során rendszerint kínzást alkalmazó – országoknak (többek között Egyiptomnak, Jordániának, Szíriának és Afganisztánnak).

A parlament „az eddig összegyűjtött tanúvallomások és dokumentumok alapján valószínűtlennek tartja, hogy bizonyos európai kormányoknak ne lett volna tudomásuk az országaik területén megvalósított rendkívüli kiadatáshoz kapcsolódó cselekményekről”. Az EP különösen azt tartja hihetetlennek, hogy a biztonsági és hírszerző szolgálatok tudta nélkül repkedhetett és szállhatott volna le több száz repülő a tagállamokban.

A jelentés többek között konkrét németországi, svédországi, olaszországi, boszniai, macedóniai és koszovói eseteket idéz, amelyek során az ideiglenes bizottság szerint törvénytelenül raboltak el, tartottak fogva, illetve szállítottak el embereket.

A jelentés felszólítja a tagállamokat és a tagjelölteket: tartsák tiszteletben a kínzás elleni ENSZ-egyezményt, különösen pedig azt a részt, amely szerint egyik állam sem köteles „kiutasítani, hazatoloncolni vagy kiadni valakit egy másik olyan államnak, ahol hitelt érdemlő információk alapján feltételezhető, hogy az illető személyt megkínozzák”.

Az előzetes jelentés egyelőre nem szól a feltételezett CIA-börtönökről. A parlament viszont hat hónappal meghosszabbította az ideiglenes bizottság mandátumát.

A testület a guantánamói fogolytábor bezárása érdekében határozottabb fellépést kér a tagállamoktól.

A parlament elfogadott egy néppárti módosító indítványt, amely szerint az EP „megjegyzi, hogy Gijs de Vries, az EU terrorizmusellenes főkoordinátora, valamint Javier Solana, a közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentették, hogy nincs tudomásuk olyan esetről, hogy CIA-val együttműködő tagállamok megsértenék a nemzeti, európai vagy nemzetközi jogszabályokat, emellett hozzátették, hogy az uniós jog szerint nem is jogosultak erre vonatkozó információt kérni a tagállamoktól”.

Egy másik, elfogadott néppárti javaslat szerint a parlament „megjegyzi, hogy az ideiglenes bizottság munkája mindeddig nem fedett fel semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az EU-ban titkos börtönök lennének; úgy véli azonban, hogy az elkövetkező hónapok során az ideiglenes bizottság munkája fokozottan összpontosít majd e kérdésre”.