Az APEH 25 oldalas dokumentumban sorolta fel a hatályos adójogszabályok változásait, köztük az személyi jövedelemadóhoz kapcsolódóakat is.

Az APEH tájékoztatója szerint jövő év január elsejétől megszűnik a szellemi tevékenység kedvezménye, a felnőttképzés és a számítógép-beszerzés kedvezménye. Ha azonban a magánszemély a felnőttképzés kedvezményének halasztott igénybevételére jogosult 2006. december 31-én, a halasztott kedvezményt még az akkori szabályok szerint igénybe veheti.

A tandíj kedvezményénél a többszintű képzésre tekintettel megszűnik a kedvezmény első alapképzéshez kötése, s igénybe vehető lesz bármely felsőfokú képzés, felsőfokú szakképzés, vagy éppen a doktorandusz-képzés tandíja után is. Szigorítás, hogy a kedvezményt ugyanazon adóévben ugyanazon hallgatóra tekintettel csak a törvényben felsorolt befizető magánszemélyek egyike veheti igénybe.
A 100 ezer forintos éves keretbe kerül az egyes társadalombiztosítási és magánnyugdíjpénztári befizetések kedvezménye, a tandíj kedvezménye, a közcélú adományok kedvezménye, az élet-és nyugdíjbiztosítások kedvezménye osztozik.

A közös értékbeli korlátozás alá vont kedvezmények jövedelmi korlátja 3 millió 400 ezer forint lesz, kivéve az ún. őstermelői kedvezményt, amely továbbra is 6 millió forintos jövedelemkorláthoz kötötten vehető igénybe.
Szintén megszűnik 2007-től a lakáshitel-törlesztés kedvezménye, de ha a lakáshitel-törlesztést a magánszemély 2007. január 1. előtt megkezdte, a kedvezmény a 2006-ban hatályos feltételekkel (közte a kedvezmény érvényesíthetőségének időbeli korlátaival) még igénybe vehető.