Az Európai Parlament költségvetési bizottsága három nap alatt próbálja megtárgyalni a 2007-es költségvetéshez fűzött 1250 módosító indítványt. A finn elnökség szerint be kell fagyasztani az Európai Bizottság létszámát.

A finn elnökség javaslata, amely szerint az Európai Bizottság létszámát be kell fagyasztani, és leépítéseket kell végrehajtani, valószínűleg nem talál egyetértésre a képviselők körében. A létszámstopot sajtóértesülések szerint az EP-n kívül 11 tagállam és a Bizottság sem támogatja, mondván a csökkentés nem időszerű, amikor az EU 2007-től két új taggal bővül.

Az új munkatársak felvételének leállítását legvehemensebben a 2004-ben csatlakozott tagok ellenzik, – Lengyelország, Szlovénia, Málta, Litvánia, és Lettország – akik attól tartanak, hogy állampolgáraik ezentúl nem juthatnak be a szervezetbe.

A finnek a 2007-es költségvetésből 1,8 millió eurót szeretnének lenyisszantani. Ráadásul a javaslat szerint az elkövetkezendő hét évben a nyugdíjba vonulók helyére nem vennének fel új embereket, s így 1700 fővel csökkentenék tovább az eurokraták létszámát. A finn elnökség a jövő évi román és bolgár csatlakozás kapcsán eredetileg tervezett 3900 főből is csak 2200-at venne fel.

A finnek ezen felül 600 millió euróval csökkentenék a regionális támogatásokra fordítható összeget és 800 millió euróval kapna kevesebbet a közös agrárpolitika. Az elnökség lényeges megszorításokat szeretne bevezetni a külkapcsolatok, a kutatás és a kommunikáció terén is.

A költségvetés elfogadásához szükséges a Parlament hozzájárulása, ám a jelenlegi javaslatot a képviselők várhatóan elutasítják. Az intézményközi tárgyalások novemberig is elhúzódhatnak.