Oroszország külön szerzői jogi egyezményt köt az Egyesült Államokkal a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) történő csatlakozása érdekében. Az egyezmény független a WTO-csatlakozás által megkövetelt más nemzetközi megállapodásoktól.

Így végleg rendeződni látszik a világszerte olcsó letöltési lehetőségeket kínáló orosz mp3 oldalak által kiváltott diplomáciai feszültség a két ország között. Az Egyesült Államok régóta tiltakozott a szerzői jog eltérő orosz értelmezése miatt – az allofmp3.com például úgy kínál zeneszámokat a nyugati árak töredékéért, hogy mindeközben hangsúlyozza megfelelését az orosz jogszabályoknak.

Ez utóbbiak ugyanis egy olyan testületet jelölnek ki a szerzői jogdíjak beszedésére, amit a legtöbb nyugati szerzői jogi szervezet nem ismer el.

Gref orosz kereskedelmi miniszter közölte, hogy az amerikaiakkal megkötendő kétoldalú megállapodás várhatóan rendezi a helyzetet. A szerződést Bush és Putyin várhatóan jövő héten írják alá, ami meglehetősen kései dátum ahhoz képest, hogy annak megkötését már az idei G8 csúcson tervezték.

A szerződés különös jelentősége, hogy bár nem garantálja Oroszország csatlakozását a Világkereskedelmi Szervezethez, de a csatlakozás ellen szóló fő ellenérvek „kiütésével” jelentősen megkönnyíti azt.