2007-ben négy új ügynökség is megkezdi munkáját az EU-ban, melyek közül kettő székhelyét még nem választották ki. A nemek egyenlőségéért létrehozott hivatal Szlovéniában, Szlovákiában vagy Litvániában lehet, a műhold navigációval foglalkozó hatóságra azonban tizenegy jelentkező van.

Jövőre kezdi meg működését az EU alapjogi ügynöksége, amely a Bécsben található rasszizmus és idegengyűlölet vizsgáló intézetet is magába olvasztja, így ennek székhelye adott volt. Az Európai Vegyi Ügynökség székhelyéül a tagállamok Helsinkit választották, amely a REACH irányelv által előírt adminisztrációs, technikai és tudományos feladatokat látja majd el.

A nemek közti egyenlőséget vizsgáló ügynökség a 2004-ben csatlakozott tagállamokban lesz – ennek fogadására Szlovénia, Szlovákia és Litvánia jelentkezett. Erről a tagállamok szociális miniszterei december 1-jei ülésükön dönthetnek.

A Galilei műhold navigációs programjainak megvalósításával foglalkozó hatóságot azonban 11 tagállam látná szívesen (Belgium- Brüsszel, Csehország – Prága, Franciaország – Strasbourg, Hollandia -Noordwijk, Olaszország – Róma, Málta – Valetta, Németország – München, Görögország – Athén, Szlovénia – Ljubljana, Nagy Britannia – Cardiff és Spanyolország – Barcelona). A Galilei központról a közlekedési miniszterek ülésén kellene egyhangú döntést hozni december 11-12-én.

A tagállamok még 2003-ban állapodtak meg, hogy az EU decentralizált ügynökségeit ezentúl az új tagállamokba telepítik. Eddig egyedül Varsó büszkélkedhet EU-s intézménnyel, a határvédelmi feladatokat ellátó FRONTEX-el.

Budapest a Európai Technológiai Intézet székhelyére pályázik, amely legkorábban 2008-ban kezdheti meg működését.