Háromszáz gyógyszert lehet patikán kívül kapni január elsejétől. Legalábbis a gyorsan változó hatóanyag-lista jelenlegi állása szerint. Az árusítás feltételei már ismertek, de azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mely gyógyszerekről van szó. A nagyobb áruházláncok és benzinkút-hálózatok szinte biztos, hogy beszállnak az üzletbe, a kisebbeknek csak egyötöde tudja majd teljesíteni a feltételeket. A kereskedők ma a minisztériumban egyeztettek.

Nagy volt az érdeklődés a minisztériumban. Benzinkút-láncok, hipermarket-láncok és drogériák is tervezik, hogy beszállnak a vény nélkül kapható gyógyszerek árusításába.

  • 30-34 készítménycsoport termékei kerülhetnek gyógyszertáron kívül. Bizonyos termékeknél változni fog a kiszerelés, például hogy hány darab lesz egy-egy dobozban, illetve változhat az is, hogy mennyi hatóanyag lesz egy tablettában – közölte Horváth Ágnes, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Összesen 300-féle fájdalom és lázcsillapítót, tüneti kezelésre alkalmas gyógyszert lehet majd patikán kívül kapni. Hogy melyek lesznek azok, arról várhatóan még idén dönt a szaktárca. Az egyik benzinkútlánc vezetője azt mondja, ők csak a népszerű szereket árulják majd.

  • Ki kell alakítani azt a helyet, ahol tároljuk a termékeket. Ez zárt szekrény kell, hogy legyen. Ezt a szekrényt a kassza mögött fogjuk elhelyezni, és a kasszás kollégák fogják kiszolgálni a vevőket. Õket pedig fel kell készíteni, hogy ezeket a termékeket tudják árusítani – mondta el Erdélyi Tamás ügyvezető igazgató.

A zárható szekrény mellett követelmény lesz az is, hogy minden gyógyszerről nyomtatott tájékoztatót kell kitenni, és biztosítani kell, hogy a vásárló az üzletben telefonon felhívhasson egy szakembert, ha kérdése van. Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint a 165 ezer kiskereskedelmi üzletnek csak egyötöde lesz képes teljesíteni a szigorú feltételeket.

  • A nyomtatás költsége viszonylag kisebb, a szekrény már egy fogas kérdés, hiszen egy kis üzlet számára ez megerőltető, egy nagyobb üzlet számára nyilván nem. Az információs rendszer az, ami költségesebb elem, de ha ezt közösen csinálja több üzlet, esetleg összefognak a gyártóval, akkor rögtön kedvezőbb a lehetőség – mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke.

Több kereskedő cég is készül, hogy beszálljon a forgalmazásba, de a gyógyszereket csak közvetlenül a nagykereskedőktől vásárolhatják meg a patikák, drogériák és üzletek. Egységes szabály, hogy 14 év alatti gyermeket gyógyszerrel nem szolgálhatnak ki.