Magyarország is azon hat tagállam között van, amelyek elsőként nyújtották be Brüsszelnek a nemzeti fejlesztési tervet. A 100 százalékhoz közelít az új tagok pénzfelhasználása – közölte pénteken a regionális politikáért felelős biztos.

Az Európai Unió tíz új tagállama közel 100 százalékban felhasználta a 2006-os büdzséből lehívható strukturális támogatásokat – közölte pénteken Danuta Hübner regionális politikáért felelős biztos, hozzátéve, hogy a Tízeknek nagy esélyük van arra, hogy egyetlen eurótól sem esnek el az n+2-es szabály miatt. A biztos azt is elmondta, hogy az új tagállamok jelenleg jobban állnak a pénzfelhasználás tekintetében, mint a régiek, amelyek közül Olaszországnak és Görögországnak kell különösen iparkodnia, ha nem akar támogatásoktól elesni.

Hübner azt is bejelentette, hogy eddig már uniós tagállam benyújtotta Brüsszelnek a nemzeti stratégiai referenciakeretek, a tulajdonképpeni nemzeti fejlesztési tervek végleges változatát. Ezek: Ausztria, Lettország, Dánia, Málta, Magyarország és Lengyelország.

Az Európai Bizottság pénteken elfogadta a 2007 és 2013 közötti felzárkóztatási (kohéziós) politika végrehajtási szabályait, amivel az új kohéziós politika az utolsó építőkockája a is helyére került, megteremtve a lehetőséget a programok megkezdésére január 1-én. Hübner biztos hangsúlyozta, hogy a korábbi 9 rendelet helyett egyetlen szabályozza majd a jövőben a felzárkóztatási alapok működését, véleménye szerint jelentősen egyszerűsítve az alapok felhasználását.