Újabb kórház orvosai indítanak pert elmaradt ügyeleti díjaikért. A dunaújvárosi intézmény mellett nyolc-tíz másik kórházban folynak hasonló eljárások. Ha az összes kórház minden dolgozója perelne, csaknem százmilliárd forintot nyerhetnének egy nem EU-konform jogszabály miatt.

Körülbelül húszmillió forint elmaradt ügyeleti díjért indít pert a dunaújvárosi kórház 23, többségében belgyógyász dolgozója – tudta meg a Magyar Hírlap Parragh Józseftől, az eljárást kezdeményező belgyógyászok egyikétől.

A Szent Pantaleon Kórház problémája nem egyedi. A Magyar Orvosi Kamara összesítése szerint országszerte nyolc-tíz intézmény orvosai indítottak már pereket, és kétszer ennyi kórházban készítenek elő hasonló eljárásokat – mondta a Magyar Hírlap kérdésére Gyenes Géza, az orvosi kamara főtitkára.

Magyarországon jelenleg a 16, 24 órás ügyeleteknek csak töredékét – harmadát, negyedét – ismerik el munkaidőként. Pedig az Európai Bíróság már több döntésben egyértelművé tette: az ügyelet munkaidő, minden óráját e szerint kell díjazni. A folyamatban lévő perekben a doktorok az uniós csatlakozásunkig visszamenőleg követelik az EU-konform ügyeleti díjak kifizetését.

Eddig egy per jutott olyan szintre, hogy a kártérítés konkrét összegét is megítélték: tizenegy szombathelyi orvos összesen tízmillió forintot kapott – tudta meg a Magyar Hírlap az orvosi kamarától. Gyenes Géza hangsúlyozta: a szombathelyi doktorok pereltek elsők között az országban, tehát akik most kezdenek bele az eljárásba, még több pénzre számíthatnak. Egy tizenöt éve dolgozó szakorvos európai uniós csatlakozásunk, vagyis 2004 májusa óta elmaradt ügyeleti díjai akár négymillió forintra is rúghatnak.

A perelő orvosokat egyébként optimistává teheti az Alkotmánybíróság (AB) közelmúltban hozott, az Európai Bíróság határozataival harmonizáló döntése. Az AB az alaptörvénnyel ellentétesnek találta az ügyeleti időre vonatkozó magyar jogszabályokat, és fél évet adott a kormánynak azok megváltoztatására.

Parragh József felvetésünkre elmondta: a perelő dunaújvárosi orvosok jelenleg is az alkotmányellenes jogszabályok alapján dolgoznak. Máté-Kasza László, a dunaújvárosi kórház főigazgatója alapvetően megérti az elmaradt pénzekért perelő orvosokat, de szerinte a követeléseket az államnak kellene kifizetnie. Mint hangsúlyozta: minden kórház az érvényben lévő jogszabály szerint fizette az ügyelő orvosokat. Arról a kórházvezetők nem tehetnek, hogy ez nem felelt meg az uniós irányelveknek. A dunaújvárosi intézményben egyébként a traumatológusok bérezésének kérdését már rendezték a minisztériumtól kapott támogatás segítségével – tette hozzá a főigazgató.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter korábban többször hangsúlyozta: a 25 uniós tagállam közül 23 ellen eljárás folyik azért, mert nem tudják teljesíteni az uniós munkaidő-irányelvet. A miniszter kiemelte: az Alkotmánybíróságtól június végéig kaptak időt az új munkaidő- és ügyeleti szabályozás kialakítására.

Egyébként ha minden egészségügyi dolgozó pert indítana az uniós csatlakozás után elmaradt ügyeleti pénzekért, a kifizetendő összeg már százmilliárd forint körül lenne.