Románia és Bulgária 2007. január 1-jei csatlakozásával 27 tagúra bővült az Európai Unió. Ezzel az EU népessége majdnem eléri a 493 milliót. Az EU azonban védzáradékokat vethet be, ha a két tagország nem tudja teljesíteni a tagsággal járó kötelezettségeket. Bulgária és Románia csatlakozásával, valamint az ír nyelv hivatalos nyelvvé válásával az Európai Uniónak ezentúl 23 hivatalos nyelve van.

Az EU a 2006-ban élelmiszerbiztonsági intézkedéseket vezetett be a két tagország ellen. A Bizottság a bolgár légitársaság ellen is védzáradékot léptetett életbe, mert annak 55 repülőgépe Brüsszel szerint nem biztonságos.

A jelenlegi tagállamok egyoldalúan felfüggeszthetik a polgári- és büntetőjoggal kapcsolatos EU kötelezettségek betartását a bel-és igazságügyi együttműködés terén, míg a belső piaci védzáradék akkor vethető be, ha Románia és Bulgária súlyosan megsérti a belső piac működési szabályait. A gazdasági védőintézkedés keretében a súlyos gazdasági nehézségek kezelhetők, és Brüsszel védzáradékokat állapíthat meg az EU-s pénzek felhasználása kapcsán felmerülő problémák esetén is.

A Bizottság legutolsó jelentése Bulgáriának az igazságügyi rendszer, a korrupció elleni harc, a szervezett bűnözés, a pénzmosás és az EU-s agrártámogatások befogadására alkalmas adminisztrációs intézményrendszer hiányát rója fel. Az EB szerint Bulgária csak korlátozott reformokat hajtott végre az igazságszolgáltatás terén.

Románia tekintetében szintén problémásnak ítélte a Bizottság a mezőgazdasági pénzek befogadási kapacitását, az igazságügyi rendszert, valamint a korrupciót. A jelentés szerint a korrupció az egészségügyet, az oktatást és a helyi önkormányzatokat is átszövi. A testület szerint reális a veszélye annak, hogy Bukarest nem lesz képes befogadni az EU-ból érkező agrártámogatásokat.

A dokumentum ugyanakkor elismeri, hogy az előző évhez képest Románia egy-egy terülten jelentős fejlődését ért el, mint például a regionális politika, valamint a versenyképesség.

Bukarestben és Szófiában óriási ünnepségeket rendeztek a csatlakozás tiszteletére. Az ünnepségeken magas rangú külföldi vendégek vettek részt. Göncz Kinga külügyminiszter angol és magyar nyelven gratulált a románoknak – a romániai magyar közösséget is üdvözölve – az EU-csatlakozás alkalmából.