Helybehagyta az I. fokon eljáró bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 8 év szabadságvesztés büntetést kapott az a pálmonostori férfi, L.J., aki ellen nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelte vádat.

A szüleivel Pálmonostorán együtt élő, alkalmi munkákat vállaló, nőtlen, büntetlen előéletű L.J. vádlott régóta ismerte a 86 éves sértettet, aki korábban tanítóként dogozott a községben, s a tett elkövetésekor egy Pálmonostora melletti tanyán lakott. Az idős asszony – bár a falutól távol élt – nem félt, kerítéskapuját soha nem zárta.

A vádlott 2005-ben több személytől kért kölcsön, amit megadni nem tudott. Állandó jövedelme nem volt, ezért elhatározta, hogy lopással szerez pénzt, s választása az idős, nyugdíjas tanítónőre esett. Ismerte a sértett szokásait, azt is tudta, hogy tart otthon pénzt.

2005. október 10-én este a vádlott elment a sértett tanyájára, leszerelte a szúnyoghálót, beugrott a lakásba, s figyelte a sértett mozgását, aki tévénézéshez készülődött. A vádlott körülbelül 10 percig várakozott, majd amikor látta, hogy a sértett fel akarja gyújtani a villanyt, rá támadt, s mintegy 10-30 másodpercig szorította a nyakát. Amikor a sértett eszméletét veszítette, a vádlott elengedte, a konyha kövén hagyta az asszonyt, s pénz után kutatva összesen 107 ezer forintot talált. Ezt magához vette, és elment a lakásból.

A támadás során a sértett ugyan csak 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de tekintettel az idős korára, betegségeire, a halál veszélye fennállt, a súlyosabb sérülés elmaradása csak a véletlennek köszönhető – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki ezt követően bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2006. szeptember 19-én L.J. (1980 – pálmonostori lakos) vádlottat, s ezért őt 8 év fegyházra ítélte, és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.