Valótlan az a többek között a Magyar Nemzetben, Origón, PestiSrácok.hu-n megjelent információ, miszerint „Matusik Tamás, az Országos Bírói Tanács volt elnöke döntött bíróként annak a férfinak a szabadon engedése ügyében, akinek a laptopján több száz gyermekpornográf felvételt találtak a rendőrök” – közölte a mai napon a Fővárosi Törvényszék.

Matusik Tamás 2009 óta bíró, s 2015. július 1-je óta vezeti a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói  Csoportját.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény szerint a csoportvezető szervezi a csoport munkáját, évente beszámol a vezetői pályázatához csatolt pályaművében szereplő – az adott időszakra vonatkozó – tervek megvalósulásáról, valamint a megelőző naptári évben kitűzött célok, intézkedések végrehajtásáról és eredményéről, továbbá ellátja a jogszabály, az OBH elnökének szabályzata vagy az OBH elnökének határozata, továbbá a bíróság szervezeti és működési szabályzata szerint hatáskörébe utalt igazgatási feladatokat.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén a Budai Központi Kerületi Bíróságon 2014-ben létrehozott egységes nyomozási bírói csoport dönt első fokon – többek között – az úgynevezett kényszerintézkedésekről. Az ülésen elbírált ügyek bíráknak történő kiosztása, azaz az úgynevezett szignálás automatikusan, emberi beavatkozás nélkül történik az aznapra előre beosztott bírók részére,

a bírák pedig – az Alaptörvényben rögzítettek szerint – az ítélkezési tevékenységük során kizárólag a törvénynek alárendelve, az azokban foglaltakból kiindulva járnak el.

Az, hogy az ügyben eljáró bíró – saját (!) döntése szerint – enyhébb kényszerintézkedés elrendelését látta indokoltnak 2024. március 14-én, a csoportvezető személyétől teljes mértékben független történés, hiszen a bírók az ítélkezésükben függetlenek, senki által nem utasíthatók!

Az ügyészségi fellebbezés nyomán másodfokon a Fővárosi Törvényszék fog eljárni az ügyben.