Szigorúbban bünteti a lelátón tapasztalható rasszizmust a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). A tervek szerint a következő szezontól kezdve pontlevonással sújtják azt a csapatot, melynek szurkolói fajgyűlölő rigmusokat kiabálnak, vagy ilyen tartalmú transzparenseket tesznek ki a mérkőzéseken.

Először három, ha ismétlődik, hat pontot vonnak le attól a csapattól, amelynek szurkolói rasszista rigmusokat skandálnak, vagy ilyen transzparenseket tesznek ki a következő bajnoki szezontól.

Az európai és a nemzetközi labdarúgószövetség két évre is kizárhatja soraiból azt a tagországot, amelyik nem alkalmazza ezeket a szankciókat. Nyártól tehát fokozottan szem előtt lesznek a szurkolók, és a mérkőzést felügyelő biztonsági cégek.

A biztonsági bizottság tagja előadásában részletesen kitért a szurkolókkal szembeni alkalmazható kényszerítő intézkedésekre, amelyek természetesen a magyar-horvát közös Eb-pályáztat sikerét is szolgálják.

Vlatko Markovic, a horvát labdarúgó szövetség elnöke és Kisteleki István, a magyar szövetség első embere levélben kérte a másik ország szurkolóit, hogy viselkedésükkel segítsék a pályázat sikerét. A magyar sportvezető ráadásul – mintegy ösztönzőként – 5 millió forint értékű sportfelszerelést ajánlott fel a legsportszerűbb magyar szurkolótábornak.