Az Európai Bizottság elnöke kitart amellett, hogy a csütörtöki és pénteki EU-csúcs alkalmával a tagállamoknak kötelező célként kellene vállalniuk, hogy 2020-ig a teljes energiafogyasztáson belül 20 százalékra növelik a megújuló energiahordozók arányát.

José Manuel Barroso szerint bár a megújuló energiák 20 százalékos részarányának elérése indikatív célként is jelentős előrelépést jelentene, a Bizottság elnöke hitelességi kérdésnek tekinti, hogy a tagállamok számára kötelezően előírják ezt a célt. Barroso mindezt a csütörtök és pénteki EU-csúcstalálkozó előtt tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, miután egyre bizonyosabbá válik, hogy a tagállamok többsége nem lelkesedik a cél kötelezővé tétele iránt.

A Bizottság feje amellett is kitart, hogy az energiaszektorban a nagyobb piaci integráció érdekében szét kell választani az egyes funkciókat egymástól, ami sokak szerint egyet jelentene a nagy nemzeti energiamonopóliumok feldarabolásával. Bár a csúcson semmi remény nincs egy ilyen döntésre, Barroso megengedőleg azt hangoztatta, hogy más megoldás is lehetséges, csupán a status quo fenntarthatatlan.

Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy akár csak két évvel ezelőtt is még senki se beszélt közös európai energiapolitikáról. Úgy vélte, hogy a hét második felében öszeülő uniós csúcstalálkozó energiapolitikával és éghajlatváltozással foglalkozó döntéseire az Egyesült Államoktól kezdve Kínáig az egész világ figyelni fog. „Amiről most döntünk, az hatással lesz a következő generációk életére” – szögezte le, hozzátéve, hogy az EU utat mutat az egész világ számára.

Barroso a Római Szerződés 50-ik évfordulójára készülő berlini nyilatkozattól azt várja, hogy az világosan utal majd az alkotmányos szerződésre és helyet kapnak benne olyan „nagy uniós sikerek is”, mint a bővítés és az euró.