Nagy-Britannia beleegyezett, hogy a Római Szerződés 50. évfordulójára kiadandó nyilatkozatban szerepeljen az euró, míg Franciaország mellőzné a további bővítés megemlítését a szövegben.

Tony Blair miniszterelnök a tagállamok vezetőinek csütörtöki és pénteki találkozóján nem fogja ellenezni, hogy a nyilatkozat az eurót az EU egyik történelmi jelentőségű vívmányaként említse – tudta meg az EUobserver internetes portál. London idáig ellenezte, hogy a születésnapi szövegben említést tegyenek a közös pénzről.

Az euró mellett a szöveg másik érzékeny pontja a bővítés. Az Európai Bizottság elnöke szerint nem csak az eddigi bővítéseket kellene megemlíteni, hanem azt is, hogy a jövőben is EU taggá válhatnak azok az országok, amelyek teljesítik a felvételhez szükséges feltételeket.

Egy francia diplomata szerint ez azonban csak akkor lehetséges, ha az EU is teljesíti a bővítéshez szükséges feltételeket. Ez pedig a költségvetés, a közös politikák, és az intézmények működőképességének biztosítását és különösen a közvélemény támogatását jelenti. A franciák szerint, ha a nyilatkozatban említés esik a bővítésről, a szövegnek a bővítés sikeréhez szükséges feltételeket is fel kell sorolnia.

Egy másik fontos kérdés az intézmények reformja. Barroso a születésnapi nyilatkozat ötletének felvetésekor, úgy fogalmazott, hogy reméli, hogy a szöveg megalapozza majd az EU intézményi reformját is, amely az európai alkotmány francia és holland elutasításával elmaradt. A Bizottság elnöke legutóbbi nyilatkozatában továbbra is úgy vélekedett, hogy a szövegben meg kell említeni az intézményi kérdést és a tagállamok elkötelezettségét az alkotmányos kérdés megoldására.

Sajtóhírek szerint Angela Merkel német kancellár is arra törekszik majd, hogy a szöveg tegyen említést az új alapszerződésről. Az azonban kétséges, hogy Nagy-Britannia, Lengyelország vagy Csehország, amelyek nem hívei az alkotmány gyors újjáélesztésének beleegyeznek-e a konkrét határidők meghatározásába. Német diplomaták szerint az elnökség kerüli majd az alkotmány szó használatát is, mert növekvő konszenzus mutatkozik abban, hogy a dokumentumot nevezzék szerződésnek.