A kórházak intézményvezetői, fenntartói hétfőig jelezhették, ha valami hibát találtak a területi ellátási listában. Százötven visszajelzés érkezett, a főváros mint intézményfenntartó csaknem teljesen átírta a beutalási rendet.

Az úgynevezett területi ellátási lista rendelkezik arról, hogy melyik beteg milyen bajával, hová mehet kórházi ellátásra. Az új rendszer április 1-jétől működik, de a lista kihirdetése után szinte azonnal problémák vetődtek föl, ezért az Egészségügyi Minisztérium március 19-ig adott határidőt az észrevételekre, s három típusba sorolta a lehetséges hibákat: valamely település ellátása kimaradt a listából, a kórház olyan ellátást is köteles lenne végezni, amelyhez nincs kapacitása, illetve van, de területe nincs.

Százötven észrevétel érkezett, ezek között volt több apróbb, de szép számban jelentős módosítás is. A főváros csaknem teljesen “felülírta” a rendet, mert például a Szent János kórháznak az agyvérzéses betegeket kezelő osztályához a lista nem rendelt ellátási területet. A minisztériumtól megtudtuk: sokan csak “leokézták” a lista rájuk vonatkozó részét. Noha a kórházszövetség korábban kérte, hogy a beutalási rend csak májustól lépjen életbe, Molnár Lajos miniszter a kérést elutasította. Így április elsejétől a háziorvos, szakorvos a beutalási rend szerint írja majd a beutalót.

Természetesen mindenki választhat másik kórházat, de ahhoz is beutaló kell, s az intézmény nem köteles a területén kívüli beteget ellátni, ha azzal veszélyeztetné saját betegeit. Aki beutaló nélkül megy kórházba, annak ki kell fizetnie az ellátás harminc százalékát, de legföljebb százezer forintot.