Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár várhatóan áprilistól küld tájékoztató leveleket azoknak, akiknek a nyilvántartás szerint nincs biztosításuk. Vannak, akik már megkapták a küldeményt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályán megtudtuk: személyre szólóan tájékoztatják az ügyfeleket, hogy biztosítási jogviszonyuk megszűnt, esetleg nem is volt, ezért nem vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

A levélből az ügyfél megtudhatja, miként rendezheti biztosítási jogviszonyát. Az esetek többségében ugyanis a foglalkoztatónak vagy az ellátás folyósítójának a bejelentése szükséges ahhoz, hogy az ügyfél az OEP nyilvántartásába kerüljön. Akinek jelenleg is van biztosítása, ezt a levél kézhezvételétől számított meghatározott időn belül jeleznie kell. A levél kitöltéséhez szükséges információk megadásában segítséget nyújtanak a megyei egészségbiztosítási pénztárak munkatársai.

Nem kis riadalmat keltett az a levél, amelyet az elmúlt napokban kismamák kaptak az OEP-től. Az ügyben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is felszólalt, azt kifogásolta, hogy fölöslegesen ijesztgetik a családokat.

A pénztár szerint azok kaptak levelet, akik a rendszerben eltartott hozzátartozóként szerepelnek. Eltartott hozzátartozó az, akinek például a férje biztosított volt, és nyilatkozata alapján a feleség is jogosulttá vált az egészségbiztosítás ellátásainak igénybevételére.

Jogszabályváltozás miatt az eltartottak április 1-jétől nem jogosultak egészségügyi ellátásra. Az egészségbiztosító levelében erre a változásra is felhívta az érintettek figyelmét.

A levélből kiderült továbbá, hogy mit kell tenniük biztosításuk rendezése érdekében, illetve hogy mindezt csak azoknak kell kezdeményezniük, akik ezzel párhuzamosan nem kapnak például gyedet, gyest, gyermeknevelési támogatást, ápolási díjat. A párhuzamosság úgy alakulhatott ki, hogy az érintett nem jelezte az OEP-nek: már nem eltartott. Ennek megtétele az állampolgár saját felelőssége.

Akik nem biztosítottak, nem részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, s egyéb jogcímen sem jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, ezért egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ez április 1-jétől a tárgyhónap előtti hónap első napján érvényes minimálbér kilenc százaléka, jelenleg 5895 forint.

Információink szerint ez az év még az átmeneté, idén még azok is ingyenesen kapnak egészségügyi ellátást, akiknek a biztosítása nincs rendezve. Jövőre viszont szigorúbb lesz a rendszer, csak azok számíthatnak ingyenes egészségügyi szolgáltatásokra, akiknél minden papír rendben van.