Az ipari és vállalkozási fejezettel folytatódtak a török csatlakozási tárgyalások, melyeket 2006 decemberében részlegesen függesztettek fel a tagállamok. A német elnökség június végéig még három fejezetet szeretne megnyitni Ankarával.

2006 decemberében a tagállamok úgy döntöttek, hogy mindössze nyolc nyitható meg a 35 fejezetből addig, amíg Törökország nem teljesíti az ankarai megállapodást, és nem engedi be a ciprusi repülőket, illetve hajókat területére. Törökország Horvátországgal együtt 2005 októberében kezdhette meg a csatlakozási tárgyalásokat, melynek első fejezete 2006 júniusában tárgyalt tudomány és kutatás volt.

A török főtárgyaló Ali Babacan az új fejezet megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Törökország nem változtatja meg Ciprusról kialakított álláspontját, amíg az EU nem oldja fel az észak-ciprusi török közösség gazdasági elszigeteltségét.

Babacan szerint az EU jelenleg is dolgozik egy Észak-Ciprussal kötendő kereskedelemi megállapodáson, ám ennek részleteit Ankara egyelőre nem ismeri.

Babacan megismételte a már budapesti látogatásakor is hangoztatott célt, amely szerint Ankara 2013-ra szeretné befejezni a felkészülést az EU-tagságra.

Közben Horvátország is újabb fejezetet nyithatott a tárgyalásokon, amely azonban Zágráb esetében már a hatodik, és amelyek közül kettőt ideiglenesen már le is zártak. Horvátország az év végéig szeretné megnyitni az összes fejezetet és 2009-re befejezni a tárgyalásokat.