Elsősorban a fordított adózásról zajlott részletes eszmecsere az EU- tagállamok pénzügyminisztereinek hétvégi nem hivatalos berlini tanácskozásán.

Az Ecofin megbeszéléseinek eredményeképpen az Európai Bizottság felhatalmazást kapott, hogy részletes elemzést készítsen az erre vonatkozó német uniós elnökségi javaslatról, körültekintően megvizsgálva annak hatásait. A szóban forgó adórendszer lényege, hogy bizonyos értékhatár – azaz a német javaslatnak megfelelően ötezer euró – felett fordított áfaeljárás érvényesülne.

Ez azt jelentené, hogy csak a végső felhasználó fizetné az áfát, és ebből fakadóan a közbülső szereplőknek nem lenne adó-visszaigénylési lehetőségük. Mindennek a különböző országokra, illetve a különböző ágazatokra kifejtett hatását megvizsgálja az EU-bizottság, majd ez után a kérdés ismét napirendre kerül egy későbbi Ecofin-tanácsülésen. A tárgyaláson részt vett Veres János pénzügyminiszter is. A távirati irodának nyilatkozva elmondta: szó volt a pénzügyi piacok kockázatairól, illetve a piacok biztonságának növeléséről is.

Kovács László adóügyi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari méretekben űzött adócsalás uniós szinten évente – becslések szerint – 200-250 milliárd euró veszteséget okoz, és ennek jelentős része az áfacsalás, amely a jelenlegi rendszer adottságait használja ki.

A következő, a júniusi Ecofin-ülésen napirenden szerepel majd a hagyományos módszerek javítása, valamint az unión belüli kereskedelem áfamentességének megvitatása is.