Megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy Csongrád megyei vállalkozót, L. T.-t folytatólagosan, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, hitelezési csalás, nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, lőszerrel való visszaélés bűntettében, valamint számvitel rendjének megsértése és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek I. fokon.

A táblabíróság a vádlott bűnösségét további húsz esetben találta megállapíthatónak. Nem változott a büntetési tétel, mert az ítélőtábla úgy látta: tekintetbe véve az összes körülményt, a büntetést lényeges súlyosbítása nem lenne indokolt. Így L.T. jogerősen 7 év szabadságvesztés büntetést kapott.

A vádlott egyéni vállalkozóként zöldség és gyümölcs felvásárlással, értékesítéssel foglalkozott már a 90-es évek elején is. E tevékenyégi kör bővülése miatt 1996-ban Ruzsa székhellyel kft-t hozott létre, amelynek profilja megegyezett a vádlott korábbi tevékenységével. A társaságban a vádlott 60, míg felesége 40 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett. Az ügyvezető tevékenységet a vádlott végezte, egy személyben hozta meg a céggel kapcsolatos valamennyi döntést.

A társaság bel- és külföldön is kiterjedt piaci kapcsolatokkal rendelkezett, mintegy 300 őstermelővel és beszállító céggel állt összeköttetésben. A vádlott kft.-je megalakulását követően beszállítóinak előbb azonnal készpénzben, majd 1999-től inkább 15 és 30 napos határidővel fizetett. A gazdasági társaság átmenetileg pénzügyi gondokkal küzdött, ezért 2000 tavaszától a kifizetésekben rendszeresnek mondható csúszások következtek be, majd ez a helyzet 2001-től egyre jobban súlyosbodott. Ennek kezelésére a vádlott magánszemélyektől kért kölcsön, illetve hitelintézetekből vett fel hitelt. A hitelekből a vádlott – érzékelve a problémákat – később újabb beruházásokba fogott, ezek finanszírozására is hiteleket vett fel, de ezeknek az összegeknek nagy részét a cége likviditási helyzetének kezelésére fordította, s abban a hiszemben volt, hogy cége talpra áll.

A vádlott minden törekvése ellenére a kft.-je egyre rosszabb anyagi helyzetbe került, ezért fiktív bel- és külföldi értékesítésekre vonatkozó számlákat állított ki 2001 októbere és decembere között. Mivel ekkora a helyzetet a vádlott is kilátástalannak ítélte, 2001. december 20-én otthonából ismeretlen helyre távozott, magával vitt a Magyar Faktor Rt.-től kicsalt, több mint 80 millió forintból mintegy 4-5 millió forintot. Ezt követően a vádlott folyamatosan szökésben volt, majd 2004. áprilisában a rendőrség Csengődön fogta el.

A vádlott több tucat beszállítójának nem fizetett, nem törlesztette a hiteltartozásait. A károsultak között volt szövetkezet, őstermelő, részvénytársaság, kft. is, a kárigényt beterjesztők az ország legkülönbőbb pontjairól kerültek ki. A százmilliós nagyságrendben mérhető kárösszegből a legnagyobb tétel 83 milliót tesz ki, de van olyan károsult is, aki néhány százezer forintos kárigényt nyújtott be – derül ki az I. fokon eljáró bíróság ítéletéből.

Ezek után folytatólagosan, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, hitelezési csalás, nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, lőszerrel való visszaélés bűntettében, valamint számvitel rendjének megsértése és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2006. december 8-án L. T. (1964 – csengődi lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság – amely a vádlottat több vádpontban is felmentette – I. fokon 7 év börtönre ítélte, és 8 éve eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész bűnösség megállapítása és az ítélet súlyosbítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője enyhítés, bizonyos vádpontok esetében felmentést kérve fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.