Borúlátóan nyilatkozott Angela Merkel német kancellár az EU új alapszerződéséről kötendő megállapodásról. Sajtóértesülések szerint az egyezséget már csak Lengyelország vétója fenyegeti. Merkel szerint a kudarc súlyos válságba taszíthatja Európát.

Kétségének adott hangot Angela Merkel, hogy megállapodás születhet az EU új alapszerződéséről a jövő héten (2007. június 21-22.) rendezendő csúcson. A német elnökség azonban mindenképpen javaslatot tesz az ígért menetrendre.

„Meg akarunk állapodni egy menetrendben a jövő héten. Ez nemcsak tőlünk függ, de mi megtesszük, ami tőlünk telik. Ha nem sikerül ez nem jelenti majd Európa hanyatlását…de nagyon súlyos következményei lesznek” – mondta Merkel a parlament alsóházának. A német kancellár úgy vélte, hogy a megállapodás elengedhetetlen a kibővített EU megfelelő működéséhez.

Sajtóértesülések szerint a megállapodás fő akadálya Lengyelország, amely még mindig vétóval fenyegetőzik, amennyiben a tagállamok nem változtatnak az alkotmányban rögzített szavazati arányokon.

Nicolas Sarkozy francia elnök tegnap tett látogatást Varsóban, hogy megpróbálja meggyőzni lengyel kollégáját.