Az EP a héten tartja utolsó plenárisát a nyári szünet előtt, ahol többek közt a postai liberalizációról szavaznak a képviselők. Kedden a Tanács gazdasági és pénzügyi formációja (ECOFIN) hivatalosan is jóváhagyja Málta és Ciprus euróövezeti felvételét. Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé új zöld könyvét az élelmiszerbiztonságról és elfogadja az első sporttal kapcsolatos fehér könyvet is.

Tanács

Kedden (2007. július 10.) üléseznek az unió gazdasági és pénzügyminiszterei Brüsszelben. A Tanács ekkor hagyja formálisan jóvá Málta és Ciprus euróövezeti felvételét, melyről a Bizottság már korábban (2007. május 16-án) határozott. Az ülésen rögzítik a két tagállam számára alkalmazandó átváltási arányokat is a ciprusi font és a máltai líra valamint az euró viszonylatában. A két tagállam 2008. január 1-jén vezetheti be a közös valutát, mellyel 15 tagúvá bővül az eurózóna.

Szintén ezen a tanácskozáson tárgyalnak még a Huszonhetek szakminiszterei a Stabilitási és Növekedési Egyezmény magyar (valamint osztrák és cseh) teljesítéséről, és megvitatják a soros portugál elnökség gazdasági és pénzügyi vonatkozásait is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán (2007. július 11.) teszi közzé új zöld könyvét az élelmiszerbiztonságról, mely konkrét javaslatokat tartalmaz a biotechnológiai együttműködés elősegítésről.

Szintén ezen a napon fogadja el a Bizottság – több hónapos egyeztetés után – a sportról szóló első fehér könyvet. A dokumentum egy új akcióprogramot is útjára kíván indítani, melynek névadója az újkori olimpiai játékok elindítója, Pierre de Coubertin báró. A Coubertin akcióprogram határozza majd meg – természetesen a szubszidiaritás figyelembevételével – a Bizottság sporttal kapcsolatos prioritásait a következő évekre.

A Bizottság csütörtökön (2007. július 12.) ünnepli a belső piaci problémák hatékony megoldását szolgáló SOLVIT hálózat ötödik évfordulóját, valamint ezen a napon fogadja el a fiatalok tanulmányi mobilitását elősegítő Erasmus Mundus 2 programot is.

Európai Parlament

A képviselők hétfőn (2007. július 9.) vitatják meg az élelmiszeripari adalékanyagokkal foglalkozó szabályozást és az uniós közegészségügyi programot, ezen kívül foglalkoznak az USA és az EU közötti utasadat-cserével, a higanytartalmú mérőeszközök betiltásával, a stratégiai fontosságú infrastruktúra terrorizmus elleni védelmével, valamint a szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyokkal is. Az EP elnöke, Hans-Gert Pöttering nyilatkozatot tesz a londoni és glasgow-i terrorista merényletkísérletekről, valamint a hét spanyol turista és két helyi lakos életét követelő jemeni bombatámadásról.

Kedd reggel (2007. július 10.) a postai szolgáltatások liberalizációjáról szóló vitával indul a nap, azután a munkajog modernizációjáról lesz szó. A rengeteg, vita nélkül megszavazandó jelentés mellett a képviselők eszmét cserélnek az alkoholtartalmú termékek minimális jövedékiadó-szintjéről. Késő este kerül sorra a légi közlekedési szolgáltatásokkal foglalkozó jelentés, amely többek között átlátható tájékoztatást követel a repülőjegy-árakról. Ez után vitáznak Barsiné Pataky Etelka jelentéséről, amely a fenntartható közlekedéspolitikáról szól.

Szerda reggel (2007. július 11.) José Socrates, portugál miniszterelnök mutatja be a 2007 második félévében hivatalban lévő soros elnökség prioritásait. A Parlament ezután vitázik az unió reformszerződésének elfogadására összehívott kormányközi konferencia kapcsán, melyről az EP alkotmányügyi szakbizottsága hétfő esti ülésén fogad el jelentéstervezetet, aztán a Parlament egésze is szavaz majd. Szerda délután az eurózóna működését és az Európai Központi Bank tevékenységét értékelik a képviselők, ezt követően lesz szó a palesztinai, a pakisztáni, a koszovói, valamint a macedóniai helyzetről. Szerdán este vitázik az EP Becsey Zsolt jelentéséről is, mely a tagállamok által az unió számára adott statisztikai adatok minőségére vonatkozik.

Csütörtökön (2007. július 12.) többek között az EU és Ukrajna kapcsolatáról vitáznak a képviselők.