Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága zöld jelzést adott a júliusban kezdődő kormányközi konferenciának, melyet az EU-alapszerződés módosításáról tartanak a tagállamok. A képviselők úgy vélik, hogy bár az Alkotmány nagy részét sikerült megmenteniük a tagállamoknak, a sok kivételnek köszönhetően az EU kohéziója mégis meggyengülhet.

Bár a tagállamok vezetői már informálisan megállapodtak az új, reformszerződést szövegező kormányközi konferencia összehívásáról, ennek megrendezéséhez szükség van az Európai Parlament jóváhagyására is. Az EP plenáris ülése ma szavaz a kérdésről.

A képviselők támogatásukról biztosították a júniusi EU-csúcson született megállapodás lényegi elmeit, főleg az EU jogi személyiségéről, a többségi szavazás kiterjesztéséről (amely a védelem-, szociális- és fiskális politikán kívül immár minden területet érint), valamint az Alapvető Jogok Chartájának elfogadásáról. A bizottság pozitívan értékelte a klímaváltozásról és az energiával kapcsolatos szolidaritásról szóló bekezdéseket is és a tagállamok azon tervét is, amely szerint a kormányközi konferenciát még a 2009-es parlamenti választások előtt befejezik.

Jo Leinen (szocialista, német) jelentése azonban kritikus hangokat is megfogalmaz a kormányközi konferenciával kapcsolatban.

A képviselők úgy vélik, hogy a kormányközi konferencia mandátuma nem keresi a választ az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívásokkal kapcsolatos ügyekben. A képviselők szemét azonban a leginkább az egyes tagállamoknak adott kivételek szúrják, amelyek szerintük veszélyeztetik az EU kohézióját. A jelentés leginkább az Alapvető Jogok Chartájából való kimaradás lehetőségét nehezményezi.
A képviselők szerint ildomos lett volna megtartani az EU szimbólumait és elfogadni az európai kerettörvényekről szóló újításokat is.

Az alkotmányügyi bizottság jelentésében hangsúlyozza: arra törekszik majd, hogy biztosítsa a kormányközi konferencia átláthatóságát. Lehetőség szerint minden, a konferenciára beterjesztetett dokumentumot közzétesznek majd és erősítik a nemzeti parlamentek és a civil szféra képviseletét is. A bizottság felszólította a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a megállapodás eredményeinek megkérdőjelezésétől.

A júniusi csúcs határozata értelmében a Parlament három képviselő delegálásával aktívan részt vesz majd a szövegező konferencián. A képviselők hivatottak megjeleníteni az unió demokratikusan megválasztott intézményének érdekeit, így részt vehetnek valamennyi tanácskozáson és mandátumuk szerint további javaslatokat is előterjeszthetnek majd. A három képviselő személyéről csütörtökön határoz az EP, de valószínűleg a konzervatívok részéről a német Elmar Brok, a szocialisták részéről a spanyol Baron Crespo, a liberálisok képviseletében pedig a brit Andrew Duff vesz majd részt a július végi tanácskozáson.