Heteken belül Bush elnök asztalára kerülhet az amerikai vízummentességet kiterjesztő törvény, amelynek a magyarok számára legfontosabb szava egy “vagy”.

Az amerikai szenátus már nagy többséggel jóváhagyta, és várhatóan a képviselőház is gyorsan elfogadja azt a törvényt, amely újabb országokra terjeszti ki a vízummentes beutazás lehetőségét. A jogszabály heteken belül Bush elnök elé kerül jóváhagyásra, ám az államfői aláírás sem jelenti azt, hogy a vízummentesség azonnal életbe lép. A törvény olyan kritériumokat is tartalmaz, amelyeknek Magyarország egyelőre nem felel meg. (Elutasított kérelmek száma 10 százalék alatt kell, hogy legyen, illetve a vízumok lejárta utáni túltartózkodás aránya nem haladhatja meg a belbiztonságio miniszter által meghatározott maximumot.)

Az első elemzés szerint ezzel együtt jó esély van rá, hogy a magyar állampolgárok két éven belül vízummentesen utazhatnak majd be az Egyesült Államokba. A kedvezményes lehetőséget háromévenként felül fogják vizsgálni, és bármikor visszavonhatják. – áll a Népszabadság mai számában. Az pedig az uniós képviselők (is) zavarja, hogy az amerikai hatóságok a beutazók – és így az európai túristák – adatait 15 évig tárolhatják, sőt harmadik félnak is kiadhatják a szabályok szerint…